Бареков влиза в парламента при нови избори

Партия Атака губи позиции при евентуален вот

Бареков влиза в парламента при нови избори | StandartNews.com

София. "България без цензура" на Николай Бареков ще влезе в парламента при евентуални нови избори. Това сочи изследване на „Сова Харис", проведено в периода 18-24 октомври, сред 1000 души, което бе цитирано от Васил Тончев - директор на социологическа агенция.

БСП ще получи 99 мандата, а ГЕРБ 89 депутатски места, ако парламентарните избори бяха днес. 24 мандата са за ДПС, Реформаторският блок получава 17 депутатски места, а партията на Николай Бареков "България без цензура" - 11 мандата.

"Партия Атака губи позиции при евентуален вот. Много бързо се видя, че политиките, които излъчва, в управление са непригодни. Не бихме могли да говорим за национализация, не бихме могли да говорим за антиевропейски настроения. На тази база Атака загуби инициативата и подкрепата за нея слезе", сочи изследването.

Основната алтернатива дали ГЕРБ или БСП продължава да формира политическото пространство, посочи Тончев. За него интерес факт е възникването на два нови политически субекта. Интересна е социалната база, на която застават и перспективите, които имат.

По БНТ Тончев уточни, че 5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Тази картина се дължи на това, че опозиционната партия, която изгуби изборите, задържа високо ниво електорална подкрепа, успяха да спрат разпада на ядрото си, обясни Васил Тончев. Консолидира се и групата на техните опоненти.

Подкрепата за ДПС е на обичайното ниво. Партията е най-добре организираната формация и във властта повишава своето влияние. Движението направи своевременна и успешна рокада на лидера си. Няма криза след оттеглянето на Ахмед Доган от активна позиция. Лютви Местан размахва диригентската палка от парламентарната трибуна. Проблем остава обаче прозрачността при вземане на решенията в организацията. В условията на увеличаващия се граждански контрол ДПС не успява да отговори на обществените очаквания, което поставя в затруднено положение не само него, но и партньорите му в управлението.

Предсрочни избори ще има, това е въпрос и на решение на управляващи, изтъкна Тончев. Той смята, че техният интерес е също да има предсрочни избори. Подходящият момент ще бъде следващата есен. Големият тест ще бъдат европейските избори, които ще покажат съотношението на силите и ще очертаят позицията на основните играчи, посочи шефът на "Сова Харис".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай