Балотаж решава за лидер на БСП

Балотаж решава за лидер на БСП | StandartNews.com

За първи път в историята на партията действащ председател отива на втори тур. Почти целият пленум - също (Обновена)

Михаил Миков и Корнелия Нинова отиват на балотаж за председател на БСП. Броенето на бюлетините от тайното гласуване на червените делегати продължи до ранните часове на деня. По предварителни данни Миков води с около 8% пред Корнелия Нинова.

Резултатите от снощното гласуване сочат, че Михаил Миков е получил доверието на 327 делегати, а Корнелия Нинова на 280. При това положение двамата отиват на балотаж.

Във втория ден на 49-ия Конгрес на БСП председателят на партията ще бъде избран на балотаж, който ще се състои по време на конгреса в зала 1 на НДК.

На започналото заседание на конгреса стана ясно, че Михаил Миков e получил 329 гласа, а за Корнелия Нинова са гласували 280 делегати. Това съобщи пред 49-ият Конгрес на БСП председателят на Комисията по изборите Румяна Сидерова,цитирана от „Фокус".

Общият брой на гласувалите за председател на НС на БСП е 755. От тях за Михаил Миков са гласували 329, за Корнелия Нинова - 280, за Красимир Янков - 77, за Георги Гергов - 55, а за Валери Жаблянов - 10.

Това е вторият подобен вот, при който БСП избира лидер на балотаж. През 2014 г. делегатите избираха отново между Миков, но тогава срещу Драгомир Стойнев. 

Но е първи прецедент в историята на партията, когато действащ председател отива на балотаж. 

Това е част от демокрацията

Михаил Миков, председател на БСП

Балотажът и резултатът са част от демокрацията, така е - това са процедури. Нека конгресът да е единен, включително и след гласуването. Това е нормална част от демокрацията, трябва да свикнем. По-прозрачно се провеждат нашите избори, отколкото общите избори в България. Разбира се, очаквам подкрепа. 

Новият председател трябва да е обединител

Корнелия Нинова, кандидат за председател на БСП

Очаквам новият председател, който и да е той, да обединява партията, да тръгваме към предсрочни избори и своляне на правителството. Малката разлика в резултатите означава, че в партията има 2 полярни мнения. Въпрос на мъдрост е новият председател са обедини партията, и без това имаме огромни проблеми. След този конгрес петимата кандидати за лидер на БСП трябва да работят зоедно.

Първата промяна вече е факт

Румен Овчаров, БСП

„Първата промяна вече е факт, защото до момента действащ председател на БСП никога не е отивал на балотаж", заяви Румен Овчаров пред Нова телевизия. Според него около 300 гласа, които се контролират от „Позитано" и още 100 гласа от Янаки Стоилов е трябвало да гарантират победата на Миков.

Той поздрави длегацията на конгреса за търпението, защото гласуването започна малко преди полунощ.

Овчаров смята, че Нинова е по-подходяща за поста, но не заради симпатии, а заради политиката, която изразява. Според него БСП е затънала в "едно левичарско говорене" и сега ще трябва да върне доверието на избирателите си.

Без лидерска битка с Борисов нашият председател няма шанс

Антон Кутев,  БСП

"Мисля, че Михаил Миков има тежък комплекс от Бойко Борисов. Вече две години не влиза в лидерска битка с председателя на ГЕРБ. Ако това продължава, много скоро ще има нов конгрес на БСП", заяви Антон Кутев пред bTV. Без лидерска битка с Борисов нашият председател няма шанс, каза още той.

Новият курс иска време да покаже потенциала си

Светлана Шаренкова, БСП

Подкрепям Миков, защото ако хората видят, че БСП е реално социалистическа, че не се отмята от своите ангажименти, че защитава интереса на бедните и онеправданите, интереса на труда, а не на капитала, само тогава ще върнат доверието си. Подкрепям го в искрените му усилия за размразяване и активно развитие на българо-руските връзки. А новият курс изисква време за да покаже потенциала си. 

В първия ден на Конгреса тази година присъстваха над 700 делегати. По време на висшия партиен форум се проведоха избори за национално ръководство на партията.

Общият брой на кандидатите за поста председател на НС на БСП бе 28, но впоследствие 23 от тях си направиха самоотвод. В надпреварата останаха 5 кандидати: Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков.

Гласуването започна към 23:00 часа на 7 май, а през нощта стана ясно, че Михаил Миков е получил доверието на близо 330 делегати, а Корнелия Нинова около 270.

По програма във втория ден на Конгреса се очаква Докладът на председателя на Комисията за провеждане на избора за национални органи на БСП. По тази точка от дневния ред са предвидени разисквания.

На вниманието на делегатите ще се предложи и Доклад от Комисията по молбите, жалбите и заявленията до конгреса. По програма е предвидено време за изказвания, а след това ще бъде обявено второто гласуване.

След провеждане на гласуването делегатите ще трябва да утвърдят Политическата декларация „125 години БСП" и да обсъдят с какви решения ще излезе 49-ия Конгрес на БСП.

След обявяване на резултатите от изборите предстои заключително слово и закриване на Конгреса.

И пленумът на балотаж, но мина по вишегласие

Малко след 10,30 часа в неделя стана ясно,  че почти целия състав на Националния съвет на БСП също ще се явява на втори тур. 

За членове на НС на БСП са избрани само двама души - Дора Янкова и Стефан Данаилов. Всички останали трябва да отидат на балотаж. Това съобщи председателят на Комисията по изборите Румяна Сидерова пред 49-ият Конгрес на БСП.

Гласувалите делегати са 755. За членове на пленума на БСП, избрани с повече от половината плюс един от гласовете, са само Дора Янкова, за която са гласували 455 делегати и Стефан Данаилов, за когото са гласували 385 социалисти.

Корнелия Нинова е получила 368 гласа за член на НС на БСП, а Михаил Миков - 360. Този вот обаче не минава необходимите "половината плюс 1".

Балотаж ще има за поста председател на Общопартийната контролна комисия.

За кандидатът Росен Малинов са гласували 230 делегати, а Валентина Богданова е получила 214 гласа.

Малко след 12.00 часа съставът на НС на БСП бе увеличен с 4 души, с което общият им брой стана 185, а по висшегласие бяха утвърдени съставът му както и членовете на Общопартийната контролна комисия.

Вчера бяха избраха регионалните делегирани членове на пленума, определени на териториален принцип.

Гергов с рамо за Нинова

Социалистът Георги Гергов дава гласовете си на Корнелия Нинжва, която се изправя на балотаж срещу досегашния председател Михаил Миков. "Защото трябва да има промяна. Защото за 2 години нищо н е се направи", обясни той пред "Стандарт" аргументите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай