България и Испания могат да са газови хъбове за Европа

България и Испания могат да са газови хъбове за Европа | StandartNews.com

Географско-икономическото разположение на България и Испания ги поставя в привилегирована позиция да се превърнат в газоразпределителни хъбове за останалата част на Европа. България може да внася синьо гориво от юг и изток, а Испания - от Северна Африка, както и от Америка, благодарение на 7-те станции за втечнен газ, които има изградени на териториите си.

Това стана ясно от изказването на министъра външните работи и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргайо и Марфил на икономически форум „Испания-България" в София. Във форума, модериран от топ журналиста Бойко Василев, участва и министърът на икономиката Божидар Лукарски, а сред гостите бяха бившият служебен премиер Георги Близнашки и екс външният министър и президент на Атлантическия клуб в България, д-р Соломон Паси.

Именно темата за газопреносния потенциал на България и Испания са обсъдили на работна закуска сутринта в МС премиерът Бойко Борисов и испанският външен министър Маргайо, който е на официално посещение в България, разкри самият топ дипломат пред форума. Друг въпрос, по който двамата държавници са дискутирали, освен актуалните геополитически проблеми в съвременния свят и променената среда за сигурност, са били структурните и регионалните фондове от ЕС, които България усвоява и ще усвоява през следващия програмен период.

Министър Лукарски посочи, че испански фирми могат да се възползват от тези фондове, ако бъдат създадени джоинт-венчър дружества с български компании, като и двамата министри отбелязаха, че размерът на двустранните инвестиции е незадоволителен и има потенциал той да се увеличи.

Испанският гост се съгласи с позицията на София, че в страната ни има икономическа и политическа стабилност, като посочи, че България и Испания са „политически близки".

Министър Маргайо посочи, че Испания може да допринесе в икономическото развитие на България като участва в изграждането на инфраструктура – магистрали и жп трасета, а също и в енергийната сфера, както и в управлението на води и на отпадъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай