„България без цензура“ спечели делото срещу решение на ЦИК

„България без цензура“ спечели делото срещу решение на ЦИК | StandartNews.com

София. „България без цензура" спечели делото срещу решението на ЦИК, с което отказва регистрацията на "Гражданско сдружение „България без цензура" и му забрани да излъчи свои наблюдатели на предстоящите парламентарни избори. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Върховният административен съд (ВАС) намери жалбата за основателна и отмени решението на Централната избирателна комисия, като го върна на ЦИК за ново разглеждане.

"Централната избирателна комисия е независим държавен орган, като членовете й се назначават по предложение на парламентарно представените партии и коалиции и при определени условия и от партии и коалиции, които не са парламентарно представени. След назначаването на ЦИК, нейните членове, включително председателят, заместник-председателите и секретарят следва да се откъснат от зависимостта на своите партийни предложители и следва да действат като независими и неутрални членове на един колективен административен орган, на когото е възложена отговорността за подготовката и произвеждането на законосъобразни и честни избори", пише в решението на съдиите от ВАС.

„Решенията, които ЦИК постановява са решения на колективния орган като цяло, а не решение на отделен неин член, на когото е възложено да проучи случая и да бъде докладчик по преписката", се посочва още в съобщението.

Надяваме се, че след днешното решение на Върховния административен съд, ЦИК ще регистрира Гражданското сдружение и ще му позволи да излъчи свои наблюдатели. В противен случай – ще обжалваме отново, категорични са от ББЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай