Бакалов призна: Водачи на листи търгуват с гласове (ОБЗОР)

Бакалов призна: Водачи на листи търгуват с гласове (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако служители на МВР си затварят очите, значи изпълняват "други заповеди", каза министърът

В купуването на гласове на последните избори са замесени политици, има и такива, които са в комисиите за контрол на специалните служби.
Този омагьосан кръг трябва веднъж завинаги да бъде разсечен. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов пред бТВ.

Той отказа да назове имена, но посочи, че обикновено в купуването на гласове основна роля играят водачите на листи по съответните места. "Те си поръчват и купуват гласове и стават народни представители, които после ще контролират МВР", коментира Бакалов.
Той призна, че за два месеца успял да мотивира половината директори на областните дирекции на МВР да работят проактивно. "Варна, Пазарджик, Смолян не се справиха добре", обобщи Бакалов.
Той посочи, че там, където служители на МВР са си затваряли очите, на практика са изпълнявали "други заповеди".
Вътрешният министър каза, че има вече три осъдителни присъди за търговия с гласове, като прогнозира, че броят ще стане двуцифрен.

Надигащото се недоволство сред синдиката в МВР по повод готвено увеличение на възрастта за пенсиониране Бакалов нарече "нероден Петко". Той посочи, че такова нещо не се обсъжда и за това е изпратил писмо миналата седмица до синдиката. Според него продължаващото недоволство е опит на някои хора да манипулират състава на ведомството.

Пробация за брокер в Бургас

Брокер на гласове е първият осъден за изборна търговия в Бургаски регион. "Търговецът" Мехмед Мехмед от айтоското село Карагеоргиево получи пробация, след като се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата. Наказанието му включва да положи 100 часа безвъзмезден труд и да се среща регулярно с пробационен служител за срок от 8 месеца. Мехмед Мехмед бе хванат няколко дни преди изборите на 5 октомври да раздава пари на свои съселяни в Карагеоргиево срещу обещанието да гласуват за конкретна политическа сила. Той е плащал по 30 лева на глас, установи разследването.

Осъдиха купувач за реформаторите

29-годишен бе заловен в Свиленград да купува гласове за Реформаторския блок в изборния ден. Делото срещу Стоян Манолов е минало в късния следобед в петък. От решението на Свиленградския районен съд, публикувано на официалната страница на институцията, става ясно, че купувачът на вот се е признал за виновен и е осъден на 1 г. пробация и глоба от 5000 лв. след споразумение с прокуратурата. Стоян имал задачата 5 дни преди изборите да напазарува гласове в ромската махала на Свиленград. Преди да бъде спипан от полицията, успял да плати по 20 лева за гласа им в полза на реформаторите на 11 души. В момента на залавянето му у Манолов полицаите открили тетрадка с 86 имена с ЕГН, визитка на водача на РБ в Хасково Станислав Иванов. "Нямаме нищо общо с този човек. За първи път от вас чувам името му. Не го познавам.", коментира Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай