Бъчварова: Рашидов показа несъгласието си за избора на Бинев

Бъчварова: Рашидов показа несъгласието си за избора на Бинев | StandartNews.com

София. Решението на Вежди Рашидов да бойкотира заседанието на парламентарната комисия по култура и медии е силен знак на несъгласие и неприемане на председателя на комисията Слави Бинев, смята вицепремиерът по коалиционната политика в кабинета "Борисов" Румяна Бъчварова.

В кулоарите на Народното събрание тя посочи, че няма как тя да наложи на председател на комисия да се оттегли от своя пост, но е "въпрос на политическа зрялост и политическа отговорност от страна на ПФ да решат какво да направят в този случай".

Бъчварова коментира отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт и застрашена ли е стабилността на кабинета заради възможността ПФ да оттегли подкрепата си.

Относно това кога очаква крайно решение на ПФ по въпроса, Бъчварова обяви, че очаква решение на въпроса с "течение на времето".

Запитана дали отлагането на решението не е извиване на ръце Бъчварова отговори, че е по-скоро "изясняване на позициите от тяхна страна".

Все пак Бъчварова обяви, че дори подкретата на ПФ да бъде изгубена, това няма да бъде "толкова съществено за стабилността на правителството".

Запитана дали неодобрението не е към ГЕРБ, тъй като е станало ясно, че Бинев е предложен от нейната партия, Бъчварова отвърна: "Не мога да коментирам. Не е предложение на ГЕРБ, защото не е вземано такова решение. Предполагам, че предложението е било за оглавяване на тази комисия, а кого те ще излъчат е тяхно решение. Това, че този избор се оказва недостатъчно удачен означава, че чувствителността към тази тема не е достатъчна."

Във връзка с това дали е възможно след Нова година ПФ да бъдат заменени с друг партньор Бъчварова отвърна, че това означава нови цикъл от преговори." Самата формула, която предложихме и приехме на т.нар. гъвкави мнозинства, предполага, че по отделни теми и въпроси всеки би могъл да ни подкрепи, ако имаме принципна позиция за това. . Такива формули има и в други политически системи на гъвкава геометрия, гъвкави мнозинства. Смисълът на тази сложна конструкция е да се научим да изразяваме политически позиции по конкретни теми, а не да ги предопределяме като ясна граница между управляващи и опозиция", каза тя.

Бъчварова коментира и проблемите на Реформаторския блок с партийната субсидия, за който стана ясно в последните дни. "Как да им помогнем? Това е въпрос, който те трябва да решат и това е първият въпрос, който ние бяхме поставили по време на първия кръг на разговорите с тях. Това са последиците от липсата на ясно решение и аз много се надявам те да намерят начин да го оправят", заяви в Бъчварова в отговор на въпрос дали ГЕРБ може да им помогне да си получат субидията.

"Очевидно политическият процес вътре в партиите продължава да тече не много равномерно и успешно", коментира още по този казус Бъчварова, но бе категорична, че проблемът със субсидията не може да постави под въпрос съществуването на коалицията, пише БГНЕС.

На въпрос дали е имала разговори с АБВ в последните два дни, във връзка с техните критики към поведението на Бойко Борисов и групата на ГЕРБ относно декларацията за "Южен поток" Бъчварова отвърна, че диалогът с АБВ е доста добър, но по темата "Южен поток" тя не е разговаряла с тях. /БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай