Бъчварова на среща за превенцията на престъпността

Бъчварова на среща за превенцията на престъпността  | StandartNews.com

Мерки за превенция на битовата престъпност обсъди на среща в Кюстендил вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова с ръководствата на Областните дирекции на МВР в областите Кюстендил, Благоевград, Перник и София област. Съвместната инициатива на МВР и Националното сдружение на общините си поставя целта да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност.

Пред участниците в срещата министър Бъчварова заяви, че съветът по превенция на престъпленията работи активно на национално ниво, но трябва да се активизират на местно ниво комисиите за обществен ред и сигурност. Тя беше категорична категорично, че служители на МВР не може да са навсякъде, защото не разполагат с такъв ресурс, но каза, че „където не достигат хората ще помагат технологиите". Трябва да се направи конкретен план с различни мерки, които в края на годината да дадат резултат, смята министър Бъчварова.

„Темата за борбата с битовата престъпност е социално значима и политически експлоатирана. Феноменът на битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото и тяхното натрупване. Този феномен изисква подход, който надхвърля възможностите на МВР. Това е проблем, с който ние се сблъскваме ежедневно и не може да го оставим в страни от нашето внимание и нашите усилия. Натрупването на икономическите трудности, последващите социални проблеми, въпросът с народопсихология, предистория, особености и профил на населението в отделните региони създава условия за проявата на криминални явления и ни поставя в ситуация, в която колкото и усилия да полагаме, да не получаваме желаните от нас резултати", коментира в началото на срещата вицепремиерът Бъчварова.

Тя подчерта, че трябва да се работи много активно с извършителите на престъпления, които в много от случаите са рецидивисти и за тах това е навик и начин на живот. Ситуацията при която работи цялостната държавна система възпроизвежда целия цикъл, по който се развива едно такова престъпление, каза още министър Бъчварова и подчерта, че има нужда от ефективно правораздаване. Особено внимание на местно ниво трябва да има към учениците и подрастващите, където се крият голяма част от проблемите, средата, която трябва да създават кметовете" , коментира още Бъчварова.

Надявам се на позитивни резултати от днешната дискусия, заяви като домакин кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай