Аталай каза защо не ни е нужна нова ядрена централа

Страната ни изостава в изграждането на системата за пренос на водород, каза депутатът от ДПС

Аталай каза защо не ни е нужна нова ядрена централа | StandartNews.com

Нова ядрена мощност не е необходима на България. Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова Нюз Рамадан Аталай, член на комисията по енергетика и член на Централното оперативно бюро на ДПС.

В последния вариант на националния план за възстановяване и развитие от тази седмица вече има малка, плаха крачка към водородната енергетика и енергийната ефективност, каза Аталай и обясни, че ако дори тази малка част е изпълни ще има 28% намаление на първичната енергия. С водородната икономика, слънчевата енергия  увеличението на мегаватите само в ТЕЦ-2 ще е от 1 800 но 3  000. Само с него ще покрием онези ядрени мощности, които искаме да построим за 10 милиарда, каза Аталай.

Коментирайки Балкански поток той заяви: „Дали е Балкански поток или Герберски поток, връзката на България с Австрия, е необходима. Но страната ни изостава в изграждането на системата за пренос на водород”.”

А тя трябва да стига до всяко семейство. Малко модулни системи, малки станции, които се задействат чрез водорода, са бъдещето, каза Аталай.

Съставянето на правителство след изборите ще бъде трудно – заради раздробяването на политическата пространство и недоверието към политиците, което е стигнало до дъното според държанието и възпитанието на политиците, коментира политическата ситуация Рамадан Аталай. Той подчерта, че властта не е самоцел за ДПС. ДПС би участвала в нея само ако може да реализира целите си от програмата за ускорено и догонващо развитие. С ГЕРБ или с друга партия - зависи от целеполагането на понататъшната визия за развитието на България. Ако партиите виждат зелената икономика, кръговата икономика, ние сме готови да участваме с тях в управлението на държавата, обясни Аталай. Но веднага допълни: „В момента нито една партия, и от тези които се изправят, и от тези които се навеждат не са представили програма, за да можем ние да кажем дали ще ги подкрепим. Особено в областта на енергетиката. Тук ние имаме много силна програма”. В Европейската комисия са представени нашите идеи, припомни Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай