"Атака" и ВМРО подкрепят ветото на Радев

Двете партии единствени подкрепят позицията на президента

"Атака" и ВМРО подкрепят ветото на Радев | StandartNews.com

"Атака" и ВМВР ще подкрепят президентското вето върху Изборния кодекс. Това стана ясно днес от думите на Волен Сидеров и Юлиан Ангелов. Ако това стане, за първи път партии от управляващата коалиция ще подкрепя позиция на Радев в пленарна зала. "Атака" и ВМРО засега са единствените партии, което обявиха, че ще подкрепят ветото. БСП няма да го направи, защото отказа да се върне в пленарна зала за гласуването.

ВИЖ ОЩЕ: Радев иска БСП обратно в парламента (ОБНОВЕНА)

Народното събрание трябва да подкрепи ветото на президента, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред БНР. За него този ход на Румен Радев е бил очакван. Сидеров припомни, че неговите депутати не участваха в гласуването на промените в Изборния кодекс.

ВИЖ ОЩЕ: БСП отказа на Радев: Няма да се върне в НС

"Сега вече се очаква може би да се впуснат в залата от мнозинството, тъй като това е най-бързият начин да се отмени, да се върне законът в старото положение. Поправки върху закон, който вече е гласуван на второ четене, няма как да станат. Трябва да се изработи съвсем нов кодекс – по-сложа, по-дълга процедура", коментира Сидеров. Той смята, че "БСП трябва да се върне в пленарната зала и то без да поставят условия, които са неизпълними, затова предложението на президента е уместно".

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ: Радев подведен за ветото

ВМРО ще подкрепи президентското вето на Румен Радев върху Изборния кодекс, както и евентуалните промени за преференциите, внесени от ГЕРБ, заяви в същото време организационният секретар на партията Юлиан Ангелов пред Канал 3. "БСП, ако не се върнат в залата, толкова по-зле за тях. В крайна сметка, когато те твърдят, че работят в интерес на българското общество, са длъжни да влязат в българския парламент, да участват в дебатите и да решат по този начин нещата в интерес на хората", коментира Ангелов.

Той мотивира подкрепата на ВМРО за ветото на държавния глава с довода, че са го призовали да наложи такова.

"Защото нашата позиция винаги е била да се запазят преференциите и да има избор на нова ЦИК, както си е спрямо закона. Така че ние сме я казали нашата позиция от самото начало, няма да променим своето становище и ще подкрепим естествено и ветото на президента", каза депутатът от Обединените патриоти. Той уточни, че войводите ще гласуват в пленарната зала за отхвърлянето на закона в сегашния му вариант, без значение дали става въпрос за частично, или цялостно вето на президента.

ВИЖ ОЩЕ: Марешки: Радев греши, БСП не е опозиция

"Тези промени, които ние считаме, че са вредни за българското общество и демокрацията в България, трябва да бъдат спрени", категоричен е човекът на Каракачанов.

"Няма никакъв проблем дори и да мине ветото в парламента, а след това да се приемат промени в кодекса, които да уточнят нещата с други текстове в кодекса, смята той. По думите му от ВМРО не считат, че машинното гласуване е някакъв проблем или най-важното нещо за българските избиратели.

"Напротив, ние считаме, че носи своите рискове и опасности, виждайки, че държавите в Европа и в ЕС премахват всякакви видове машинно или електронно гласуване с оглед на сигурност на вота на избирателя", добави Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай