Асен Василев обясни защо не е приел предложението на Слави

Разбиарм от икономика и финанси, ИТН имат доста по-агресивна програма, що се отнася до намаляне на разходите, каза финансовият министър

Асен Василев обясни защо не е приел предложението на Слави | StandartNews.com

Вчера във видеообръщение лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов представи състава на бъдещо правителство и заяви, че е предложил на трима служебни министри - финансовия Асен Василев, икономическия Кирил Петков и образователния Николай Денков, участие в кабинет с мандата на ИТН. В своя позиция тримата обявиха, че са отказали на Трифонов заради съществени различия във визиите за финансовата политика.

Министър Асен Василев коментира темата в интервю пред БНТ. Той обясни какви са различията му с програмата на ИТН:

"“Моето мнение е, че трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет, а те имат доста по-агресивна програма, що се отнася до намаляне на разходите. Това е основното”, каза Василев. И добави, че се чувства комфортно или в икономиката, или във финансите, от други неща не разбира. По-рано стана ясно, че от ИТН са му предложили да оглави министерството на околната среда и водите.

Василев отказа да коментира обявените приоритети от Трифонов за приватизиране на ББР и концесиониране на някои от инфраструктурните обекти.

Василев обясни при какви условия е склонен да продължи да бъде финансов министър:

"В конфигурация, в която имаме пълна свобода на екип. Имаме ясно разбиране какви са целите и задачите, които трябва да се постигнат в рамките на едно мое участие в едно правителство и имам пълна свобода на действие как да постигна тези цели и задачи. Свобода, каквато имам в момента", категоричен беше Василев. И попита риторично: “Аз ако не съм в икономиката и финансите - какви цели и задачи да постигна?".

Василев подчерта, че в партийно правителство не би участвал. "Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо. Честно казано, да гадаем бъдещето е нездраво. Трябва да действаме на базата на това, което е възможно в момента”, отговори Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай