Андрей Райчев видя как Борисов ще направи правителство

Ако той не състави правителство, ще стане много лошо за ГЕРБ

Андрей Райчев видя как Борисов ще направи правителство | StandartNews.com

Източник: БНТ

Стремежът на ГЕРБ е да съберат максимален брой гласове, защото, както и Бойко Борисов го казва, от постижението им зависи и стратегията на партията. Ако броят е достатъчно голям, ще има командна височина и ще може да се състави коалиция. Ако не, остава в предишното положение. Тази теза издигна пред БНТ социологът Андрей Райчев.

По думите му, има подозрение, че каквото се случи на други партии, ще го има и в ГЕРБ. Борисов живо го интересува дали няма опит за намеса в партията му. По тази причина той гледа да консолидира и да центрира партията около себе си.

„Ако той не състави правителство, ще стане много лошо за ГЕРБ. Близо е до живот и смърт. За БСП е на живот и смърт. За ДПС е на два живота и две смърти“, изтъкна той.

Политологът Стойчо Стойчев коментира от своя страна, че едно бъдещо управляващо мнозинство ще бъде трипартийно или четирипартийно.

„Отсега е ясно, че най-вероятно център на такова сътрудничество ще бъдат ГЕРБ и ПП-ДБ. Въпросът е кои ще бъдат другите партии, които биха могли да се включат в нещо подобно. И най-важното – на каква база ще се изгради подобно мнозинство, за да не повтори съдбата на предишните“, подчерта той.

„Това че те правят фронт срещу Бойко Борисов в тоя момент, е или проява на крайна политическа наивност, да не кажа глупост, или е сметка с Пеевски. Няма друг вариант. Това е абсурдно. Позицията на ДБ е естествената позиция. Позицията на ПП е непонятна, при положение, че те досега управляваха с Борисов, съжаляват за сглобката, че не продължи, че очевидно ще продължи след това – те правят фронт срещу него. Как го виждате“, попита Андрей Райчев.

По думите му, Борисов „излезе от изолацията, пое инициативата, наистина от него зависи“ стабилното управление. „С Тръмп или без Тръмп не му е все едно изобщо. Войната в Украйна прави ситуацията в България и света временна“, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
OmeX
преди 46 минути

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи