Петък,

Андрей Райчев: Разбирателство, не коалиция

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Няма коалиция, има разбирателство. Този ключов поглед върху новата ситуация в парламента даде в интервю за БНТ социологът Андрей Райчев. Няма сключено предварително споразумение. Съмнявам се, че „Има такъв народ” изобщо са говорили с някого до момента, заяви Райчев. И допълни, че в същото време е сигурен, че трите партии – Има такъв народ, Демократична България и „ИЗправи се! Мутри вън! не са преговаряли с ДПС. Засега конфигурацията на гласуване е 3+1 като и ГЕРБ, и БСП си гласуват поотделно. Разбирателството е да се сменят няколко закона, няколко със сигурност и още няколко ако може, и след това да направят нови избори, обясни Андрей Райчев.

Според него на този етап няма и да има коалиция. "Това е разбирателство, не е коалиция." Позата, която зае на Станислав Трифонов, е идеята, че този парламент и това управление са временни, тъй като той към момента не може да си изпълни голямата цел - мажоритарни избори. Радвам се, че той не попадна в първия капан на Борисов и ГЕРБ, посочи Андрей Райчев.

Според него партиите ще сформират плаващи мнозинства, ще се разберат за определени цели, които трябва да бъдат свършени, включително промените в Изборното законодателство и на есен ще има нови избори.

"Ние правим нещо като временно правителство с цели. Това е умно. Защото те не могат да се разберат за всичко. Лошото ще стане, когато започнат да се подозират в лоши мотиви", предупреди Райчев.

За това плаващо мнозинство и разбирателство в парламента социологът припомни ролята на ДПС от началото на прехода, когато година след като младият Ахмед Доган е внесъл законопроект за забрана на БСП, ДПС вече е управлявало с тях.

Андрей Райчев изключва бързи предсрочни избори през лятото. По-скоро те ще бъдат на есен, заедно или около президентските. При едни нови избори ще бъдат обаче възможни всички варианти. Никоя партия няма да може да се "качи горе на тавана", т.е. да има абсолютно мнозинство, дори и партията на Слави Трифонов. ГЕРБ най-вероятно ще паднат още, но са останалото разпределение на политическите сили, Андрей Райчев не иска да прогнозира.

Парламентът е жив. Да, в пленарна зала се карат, дори се обиждат, но парламентът е жив, анализира Андрей Райчев вчерашния бурен пленарен ден. Той е доволен, че независимо от всичко, България има парламент.

Райчев обаче посъветва депутатите да намалят обидите и хъшлашката стилистика, да се откажат от политиката на реванша и да се заемат с конструктивни неща. Социологът се надява депутатите да престанат да се държат като истерични деца в опозиция и то докато всъщност са спечелили. "Взели са властта, да започват да управляват.", каза Андрей Райчев.

"Сега четири години ще разправяме, че Борисов е лош ли", попита Андрей Райчев, според когото няма смисъл да се унижава Борисов. Мая Манолова е отчела първа победа, направила е комисията - своя мечта и е дала обещание за резултати.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички