Агресията на Путин! Русия сложи България в черен списък

Включени са всички страни от НАТО с изключение на Турция

Агресията на Путин! Русия сложи България в черен списък | StandartNews.com

Агресията на Владимир Путин достигна нови висоти – вкара България в черен списък, заедно с още 46 държави.

Руският министър-председател Михаил Мишустин одобри списък на страните, налагащи „деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности“, предаде ТАСС.

В списъка са включени 47 държави, почти всички от тях преди това бяха определени от Русия като „недружелюбни“.

Сред тях е България, както и почти всички държави от Европейския съюз, с изключение на Унгария и Словакия. Включени са и всички страни в НАТО, с изключение на Турция.

В списъка са още Швейцария, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Микронезия и Бахамските острови, както и Украйна.

Документът е подписан от Мишустин на 20 септември и е издаден в съответствие с указа на президента Владимир Путин от 19 август т.г. – „за предоставяне на хуманитарна подкрепа на лица, които споделят традиционни руски духовни и морални ценности“.

Указът предвижда опростена процедура за преместване в Русия за тези, които не приемат деструктивните неолиберални нагласи в своите страни, които противоречат на традиционните ценности.

През август президентът Владимир Путин подписа указ, според който гражданите на държави от такъв списък ще могат да получат разрешение да пребивават в Русия, ако са пострадали от "налагането на неолиберални деструктивни нагласи". От такива кандидати няма да се изискват познания по руски език, руска култура или история.

Решението е взето с цел "защита на основните човешки права и свободи" и като подкрепа на онези, които са избрали "духовната, културна и правна връзка" с Русия.

Като начало Министерството на външните работи ще предоставя на тези чужденци еднократни визи за три месеца. За да направят това, те ще трябва да се свържат с руското посолство или консулство по местоживеене. Документът обаче не уточнява как ще се проверява ангажираността на кандидатите към "традиционните духовни и морални ценности".

Под "традиционни ценности" Путин очерта редица концепции в държавната програма, одобрена през ноември 2022 г. Те включват: живот, достойнство, права на човека, патриотизъм, гражданство, служба на родината, високи морални идеали, силно семейство, творчество и приоритет на духовното над материалното. В списъка са още хуманизъм, милосърдие, справедливост, колективизъм, взаимопомощ и взаимно уважение, единство на народите, историческа памет и приемственост на поколенията.

В същия документ "традиционните ценности" се противопоставят на "деструктивната идеология", която според руските власти насърчава егоизма, аморалността, отричането на патриотизма, естественото продължаване на живота, традиционния брак между мъж и жена, големите семейства , както и "пропагандата" на нетрадиционни сексуални връзки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай