Агенция ще ограничава ползването на земя от чужденци

Агенция ще ограничава ползването на земя от чужденци | StandartNews.com

София. Земеделският министър Димитър Греков обяви, че обмисля  да създаде на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци.

Пред "Дарик" той посни, че едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители. По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз. Към чужденците щял ода има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.

Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.

До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и илвади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Сега имало случаи, при които такив асобственици си жиеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.

Един от приоритетите през следващия програмен период на ЕС ще бъде насърчаването на животновъдството, посочи Греков.

Според него вече е неприемливо субсидиите за обработка на земя да не са на единица площ, при което парите отиват основно при тези, които обработват по-големи площи. Занапред се предвижда България да плаща диференцирано в зависимост от размера на площите като се наблегне на тези до 30 хектара. В допълнение се обмисля различен размер на плащанията в рамките на тази площ - до 10 хектара, до 20 и т. н., посочи Греков.

По този начин е се насърчат малките стопанства да станат средни, пише "Дневник".

България е започнала да произвежда повече риба, заяви министърът. 50% е българската риба, която консумират гражданите, посочи министърът.

„Този ръст непрекъснато расте, което говори, че в България започва да се развива едно производство не само за собствена консумация, а и за износ. Консумацията на глава от населението е около 5,2 кг и непрекъснато расте", заяви Греков.

За 2013 г. от стопански риболов до 30 ноември в Черно море са заловени 9204 т, в Дунав - 112 т, във вътрешни водоеми - 9890 т. Това е повече от предишни години. Тенденцията е на постоянен ръст на улов на риба у нас, посочи Греков.

От началото на годината са направени 19 000 проверки в страната и са конфискувани 205 000 м бракониерски мрежи, заловени са стотици хиляди тонове незаконно уловена риба, поясни министърът. Той допълни, че в момента българската риба е много по-евтина от тази в Европа.

Проверките преди Коледа не са установили опасни храни да се продават по магазините. Българската агенция за безопасност на храните не само по тези празници, а постоянно прави проверки за наличие на опасни вещества. Особено е засилен контролът преди празниците. Особено стриктен е контролът към вносните продукти, разясни Греков.

Българските производители на свинско са увеличили производството си с 5%. През миналата година 75% е било вносното свинско, а 20% - българско. В някои случаи българското месо е по-скъпо, защото ние не получаваме дотации, коментира министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай