Афганистанците от Средец нямали клипове с насилие (ОБЗОР)

Афганистанците от Средец нямали клипове с насилие (ОБЗОР) | StandartNews.com

47 нелегални имигранти са разпитани пред съдия за инцидента

Божидар Димитров подари на граничаря Вълкан книгата си "За кожата на едно ченге"

Кьорфишек се оказа информацията, че в някои от телефоните на заловените мигранти, задържани след стрелба в района на Средец на 15 октомври, имало клипове с насилие. Прокуратурата бе категорична, че няма открити снимки и видеозаписи на такива сцени. Девет следователи и двама прокурори от Окръжна прокуратура-Бургас разследват случая. При инцидента граничният полицай Вълкан Хамбарлиев простреля след рикошет афганистанец, който почина. Образуваното следствено дело за инцидента е за убийство по превишаване пределите на неизбежната отбрана, извършено от длъжностно лице. Засега няма привлечени обвиняеми.

-----

Двата телефона на убития афганистанец са приложени към доказателствата по делото. При извършения външен оглед на апаратите е установено, че единият от тях няма камера. "Установяването на наличните в телефоните контакти, съобщения, клипове и др. се осъществява чрез техническа експертиза", уточняват от прокуратурата. До момента са извършени три огледа на местопроизшествието.

В качеството на свидетели са разпитан Вълкан Хамбарлиев, както и неговите колеги - двама полицейски служители, присъствали на инцидента. От прокуратурата уточняват, че пред 7 съдии от Окръжен съд - Бургас следователи са разпитали като свидетели 47 от чужденците, заловени край Средец. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на чуждия гражданин. Освен нея, са назначени и балистична, дактилоскопна, техническа експертиза и две физикохимически експертизи. До момента не са изготвени заключения на нито една от тях. Следствените действия продължават, съобщават от прокуратура.

Във Фейсбук продължава масовата подкрепа за Вълкан Хамбарлиев. Дори бе подета кампания за номинирането му за "Мъж на годината 2015 г". Продължава събирането на подписи в подкрепа на граничаря в няколко града - Средец, Карнобат и Бургас. Над 30 души се събраха на входа на Морската градина на Варна, за да изразят съпричастността си. Шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който е инициатор на петицията в подкрепа на Вълкан, отиде в неделя в Средец и му подари книгата си "За кожата на едно ченге, чието заглавие, по думите му, "придоби настоящ смисъл за него".

Междувременно 2 бързи и шест незабавни производства за нелегално преминаване на държавната граница бяха образувани през уикенда от Районна прокуратура-Свиленград. Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани.
Част от тях са заловени в автобус, пътуващ по линията Истанбул-София на 16 октомври в 3 часа на ГКПП-Капитан Андреево. Задържаните са трима иракчани, които представили на служители на Гранична полиция иракски паспорти с положени фалшиви визови немски стикери. Те обяснили, че са се снабдили с ментетата в Истанбул, след като платили по 10 000 долара всеки. На същата дата в друг автобус, който се движел по същата пътническа линия, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, а другият е привлечен като обвиняем за каналджийство.

Ден по-късно на гарата на ГКПП Капитан Андреево граничарите са открили в товарен влак от Турция двама афганистанци, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Привечер на същия ден между контейнерите на товарен влак са открити и трима мароканци, които първоначално твърдели, че са сирийци, но истинският им произход е изяснен, след като са намерени документите им за самоличност. В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерен легнал афганистанец. На 18 октомври пак на гарата в товарен вагон са открити двама афганистанци, които били качени във влака на жп гарата в Одрин от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек. Същия ден около 16 часа на ГКПП-Капитан Андреево - гара в товарен вагон са били открити и задържани 16 сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Те са заявили, че търсят в България закрила и убежище от войната. Настанени са в разпределителен център в Елхово.

Кунева: Истинските убийци са трафикантите на хора

Най-важното нещо, което трябва да направим, е да се насочим към залавянето на трафикантите на хора, каналджиите, защото те са истинските убийци. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ по повод инцидента край Средец. "Сигурна съм, че българските полицаи биха искали да предотвратят какъвто и да било инцидент с фатален край. Дали и как е действано, ще се установи с професионална експертиза. Дотогава, обаче, да се говори, че това е убийство и че българска институция е действала неправомерно, означава буквално да се самозастрелваме ние като държава", заяви Кунева. "На този етап трябва да кажем, че всякакви коментари от политически ангажирани хора, които слагат етикета "убийство" или "непрофесионализъм", са против уважението към българските институции", каза още вицепремиерът. В същото време шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов заяви, че според него граничарят Вълкан Хамбарлиев най-вероятно е бил уплашен и смутен. Депутатът от Реформаторския блок се възмути, че е премахнато изискването първият куршум в оръжията на граничарите да бъде стоп-патрон, който не може да причинява смърт.Застреляният може да
е боец на халифата

Сега много джихадисти бягат от руските бомби, твърди полк. Николай Марков

- На границата ни беше убит нелегален емигрант. Обществото пак е разделено на две. Какъв е вашият коментар?

- В този военен конфликт се сблъскват две велики сили - Америка и Русия. Но не виждам защо от всички най-лоша в света трябва да излезе България?! Защо се тръби, че България е едва ли не единствената държава, която убива?! При положение, че над 3000 души се удавиха до бреговете на Италия. Това не е ли убийство? Има убити нелегални емигранти и в Англия, и в Германия. Дори там хората са простреляни директно, докато при нас, на границата, става въпрос за рикоширал куршум. Нека някой се опита да премине през американско-мексиканската граница нелегално и ще види колко време ще бъде жив! А силовите структури затова се наричат така, защото се стреля и се убива. Държавната граница пък по конституция има статут на неприкосновеност, също като дома на човека.

- Казахте ми, че имате информация за това, какви са били тези хора, които във фаталната нощ са се сблъскали с граничните ни полицаи?

- По моя лична информация тези хора не са от Афганистан. Те идват от Ирак и Леванта, които са територии на "Ислямска държава", и са бойци от ИД. Може и да има афганистанци по народност, но те са наемници от "Ислямска държава". Най-много наемници във военните конфликти от близките години са афганистанци. Нали талибаните тръгнаха оттам? В момента границата се пресича от бойци от ИД, бягащи от руския обръч, който се стяга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай