Аферата "Василев" в световните медии

Аферата "Василев" в световните медии | StandartNews.com

Новината, че банкерът Цветан Василев е на мушката на Интерпол за "длъжностно присвояване в особено големи размери" от Корпоративна търговска банка (КТБ) привлече интереса на световните медии. "Стандарт" подбра някои от най-интересните анализи - на американския "Уолстрийт джърнал", британския "Файненшъл Таймс" и водещия англоезичен вестник в Ливан и Близкия изток "Дейли стар".

"Интерпол" по петите на банкер

"Уолстрийт джърнъл"

Българският банкер Цветан Василев се издирва от Интерпол с международната заповед за арест. Банката му КТБ е поставена под тримесечен надзор от централната банка и изпълнението на задълженията й е замразено. Тази ситуация поражда безпокойство дали депозитите ще бъдат върнати на клиентите - стъпка, която правителството и централната банка определиха като свой приоритет.

Хедж фондове притеснени за парите си в КТБ

"Файненшъл таймс"

Нараства безпокойството сред инвеститорите в българската КТБ. Банката има задължения към притежатели на облигации в размер на 150 милиона долара, включително към няколко американски и британски хедж фондове, чийто падеж изтече в петък. Мениджър на хедж фонд, пожелал анонимност, признава, че компанията му не е оптимистично настроена за получаването на парите си, въпреки гратисния период от една седмица. "Както и да приключи всичко, надеждността на България на международните пазари понесе удар", коментира мениджърът.

Политиците забъркаха кашата, те да я оправят

"Дейли стар", Даниел Фрийфелд

Кризата с КТБ започна като лесен за овладяване проблем, но се превърна в политически цирк и сега вратите й остават затворени, а депозитори и кредитори биват държани в неизвестност. Тази грешка в управлението повдигна въпроса дали България има необходимата политическа и институционна зрелост, за да се стабилизира. Липсата на прозрачност е смайваща. Политиците създадоха този проблем и те трябва да го оправят. За съжаление, това се усложнява от факта, че през октомври предстоят предсрочни избори. Управляващата коалиция се разпадна по-рано този месец и на нейно място възникна един нестабилен и хлабав съюз, съставен от партии от предишното правителство и опозицията. Всичко се решава при закрити врати. Ако не се вземат решителни мерки, в очите на инвеститорите България ще престане да изглежда като сигурно място за инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай