Адемов: По-малко безработни в бюрата по труда през зимата

Адемов: По-малко безработни в бюрата по труда през зимата | StandartNews.com

София. За пръв път от девет години насам през есенно-зимния сезон броят на регистрираните в бюрата по труда намалява, вместо да се увеличи. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на петъчния блицконтрол в парламента. Той отговаря на въпроси от депутати на ГЕРБ за увеличаващата се безработица и средствата,с които се стимулира заетостта в страната.

Броят на отписалите се в бюрата по труда е малък - 270 човека, обясни министърът и изтъкна, че усилията на правителството вървят в правилната посока.

Безработицата у нас расте и по данни на Евростат вече надхвърля 13%. Без работа и доходи са 450 хил. български граждани, каза от своя страна Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя уточни, че с 30 хил. души по-малко е планираната субсидирана заетост през 2014 г.

Бившият социален министър Тотю Младенов съобщи от трибуната, че според данни на Евростат младежката безработица надхвърля 30%. И уточни, че в началото на миналата година тя е била 27 на сто. Младенов коментира още, че младежката безработица продължава да расте, а от своя страна инвестициите у нас са спаднали с повече от 17%.

Националният план по заетостта, започна да се изпълнява в началото на годината, като приоритетно в него се предвиждат стимули за работодателите, продължи министър Адемов. И каза, че трябват повече средства за справяне с проблема, които трябва да дойдат от допълнителни пера. "Няма как да се справим с проблема за заетостта единствено с бюджета на МТСП", продължи той.

Хасан Адемов каза още, че Агенцията по заетостта ще организира 100 трудови борси в България през тази година, 20 от тях насочени към уязвимите групи на младежите без работа и хората в предпенсионна възраст. В бюрата по труда сега са обявени 23 хиляди работни места - с 3000 повече, отколкото в началото на 2013 г., допълни Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай