Адемов: Не всички българи в Германия работят на черно

Адемов: Не всички българи в Германия работят на черно | StandartNews.com

Берлин. Не всички българи в Германия работят на черно или злоупотребяват със социалните системи. Това заяви министърът на труда и социалната политика по време на своето посещение в Берлин. И уточни, че тези българи не бива да се сочат с пръст заради съществуващите проблеми. Адемов се срещна с германските министри на труда и на вътрешните работи, разговаря и с представители на Сдружението на германските градове, пише БГНЕС.

 

Най-важното е да има диалог, който да позволи намирането на решение за проблемите, каза още министърът. Съществуват недоразумения и страхове, които са свързани с миграцията от България към Германия. Те са факт, но е факт и това, че съвсем не всички българи, които са в Германия, работят на черно или злоупотребяват със социалната система, каза още Хасан Адемов.

 

"На една и съща позиция сме по отношение на свободата на движение - никой не я поставя под съмнение като една от основните ценности на Европейския съюз, това ни обединява", каза още министърът.

 

"Не сме съгласни България и Румъния да бъдат сочени с пръст като виновник за съществуващите проблеми. Те трябва да се дефинират, да се идентифицират и заедно да търсим решението им. То не би могло да се намери бързо и е невъзможно с магическа пръчка да се отстранят трудностите. Но благодарение на създадената в Германия междуведомствена комисия /на ниво заместник-министри/ предстои да се направи "диагноза" на проблема до юни, след което ще се предприемат съвместни мерки, които ще послужат за успокояване на общественото мнение в Германия", допълни Адемов.

 

България и Германия имат сключен договор за сътрудничество в борбата с нелегалната заетост и злоупотребата с обезщетения. Оттук нататък двете държави ще работят по сътрудничеството между общините и синдикатите, за да има пълноценно функциониране на свободата на движение като основно европейско право.

 

В услуга на българите, желаещи да работят в Германия, е издадена специална информационна брошура, целяща, не на последно място, да ги предпазва от злоупотреби с техния труд. Освен това се организират информационни срещи и приемни във всички федерални провинции, стана ясно от социалният министър. "Мерките, които се предприемат в Германия, са много важни. Но не по-малко важно е какво прави страната, от която произхождат потенциалните мигранти", подчерта Хасан Адемов.

 

Министърът проведе среща и с представители на Сдружението на германските градове, 25 от които са "засегнати" от по-интензивни приток на роми от България и Румъния. "Те са притеснени от съществуващото социално напрежение, но са обнадеждени от това, че търсим решение заедно", добави той, цитиран от БГНЕС.

 

"Важното е да сме допринесли за успокояването на духовете и напрежението в Германия. Не сме се хвалили, не сме прикривали проблемите, бяхме реалисти и това се прие като подадена ръка", казва Адемов в края на своята визита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай