Адемов: Европа дава 6 млрд. евро за младежката безработица

Адемов: Европа дава 6 млрд. евро за младежката безработица | StandartNews.com

Русе. В рамките на следващия програмен период – 2014 – 2020 година, Европейските институции заделят на първо време 6 млрд евро, които да подпомогнат решаването на проблема с младежката безработица. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Русе, където представи Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

"Това информационно събитие цели да се чуе мнението на хората по места - от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище, и да бъде представена идеята на Съвета на Европа за решаването на огромния проблем с младежката безработица", каза на брифинг преди представянето Адемов.

В рамките на Европейския съюз от близо 25 млн. безработни общо, над 6 милиона са във възрастта до 25 години, каза още министърът. "Съветът на Европа през миналата година излезе с предложение към страните – членки на ЕС всяка една от тях да изготви национален план за изпълнение на Европейските гаранции за младежка заетост", допълни още той.

Във възрастовия сегмент до 29 години в България регистрираните безработни младежи по данни от първото тримесечие на 2014 г. са около 75 хиляди. "В сегмента до 24 години, който е приложно поле на европейските гаранции за младежта, броят на регистрираните безработни у нас е около 35 хиляди", коментира още министърът на труда и социалната политика.

Адемов обясни, че всички регистрирани младежи до 24 години имат право на европейска гаранция, която им позволява в рамките на 4 месеца да получат предложения за работа, за продължаване на образованието, както и включването им в програми за чиракуване или стажуване.

Националният план за изпълнение на младежката гаранция има за цел заедно с местните общности, с младежките информационни консултативни центрове да издирят всички, които са отпаднали от образованието, и за месец да се осъществи контакт с тях, за да се изготвят индивидуалните им профили, стана ясно от срещата. "Един от големите проблеми е преодоляването на прехода от образование към заетост, като работодателите са основни наши партньори в тази насока", каза още Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай