Адемов: Предизборно раздават по 50 лв към пенсиите

Дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева

Адемов: Предизборно раздават по 50 лв към пенсиите | StandartNews.com

Няма съмнение, че размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва да бъде. По-важният въпрос е какво представляват тези 50 лева. Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смилено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението, обясни в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR д-р Хасан Адемов от ДПС - председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Д-р Адемов отбеляза, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи, алармира депутатът от ДПС.

"Отдавна има очаквания детските надбавки да бъдат за всички до 18 години. Парите, с които се плащат тези надбавки, са за сметка на данъци. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вариант е да се подпомогнат тези, които имат по-голяма нужда", заяви д-р Адемов.

Според него е по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка.

Д-р Адемов добави, че през следващата година стартира изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай