Адемов одобрява мерките срещу коронавируса

Важна е дисциплината и строго изпълняване на предписанията на органите, които се занимават с противоепидемичните мерки

Адемов одобрява мерките срещу коронавируса | StandartNews.com

"Мерките на Националния кризисен щаб изглеждат достатъчно солидни и аргументирани, но винаги могат да бъдат допълнени", заяви в интервю за БНР Хасан Адемов - депутат от ДПС и председател на парламентарната комисия по социална политика. По думите му най-важно е хладнокръвието и спокойствието, за да бъде мобилизиран целият медицински и обществен ресурс и да се предотврати разпространението на коронавируса у нас.

"Важна е дисциплината и строго изпълняване на предписанията на органите, които се занимават с противоепидемичните мерки", добави той.

"Коронавирусът не е особено опасна инфекция", категорично заяви проф. Георги Михайлов, депутат от БСП. Той призова да не се създава паника. По думите му световната паника е по-опасна от пандемията.

Проф. Михайлов каза, че е убеден в професионализма на Националния кризисен щаб и в решенията и препоръките му.

В предаването "Неделя 150" двамата депутати коментираха и протестите на медицинските сестри, които започнаха от 1-ви март, както и барикадирането на пет сестри в сградата на парламента. Според д-р Адемов е необяснимо, защо блокадата се е оказала обществено неприемлива: "Част от исканията на медицинските сестри са справедливи. Не бива да бъде сатанизирана тази група протестиращи", заяви той. По думите му трудно могат да бъдат изпълнени някои от исканията, като регистрирането на всички медицинските сестри като частна практика, както и преминаването на лечебните заведения от търговски дружества в друга форма на съществуване, но в условия на диалог могат да бъдат дефинирани по друг начин исканията им и да им се обясни защо някои от исканията им не могат да бъдат осъществени.

Според проф. Михайлов обвиненията срещу протестиращите медицински сестри са неприемливи и се съгласи с д-р Хасен Адемов, че е имало опит за сатанизирането им.

По думите на депутата има дефекти в политиките на здравеопазването и не може да се неглижира фактът, че българското здравеопазване не е на нивото на очакванията на обществото.

Той не се съгласи, че БСП не посочва алтернатива на политиките на управляващите и даде пример с предложението им за промяна на ДДС-то за лекарствата и предложението им децата до 14 години да бъдат освободени от лекарствена тежест:

"Имаме визия за подобряване на здравеопазването", категоричен беше проф. Михайлов и уточни, че тя е заимствана от европейските примери. Според него има сериозна кадрова криза в здравеопазването.

Д-р Адемов заяви, че ДПС призовава за надпартиен консенсус по темата здравеопазване, на което проф. Михайлов отговори, че и БСП е предлагала консенсус, но вече 3 години не е намерен, а вече се влиза в предизборна ситуация, което го кара да е песимист за постигането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай