Адемов: Бюджет 2021 е намигване за изборите

Никога в България осъвременяването на пенсиите не е ставало от януари

Адемов: Бюджет 2021 е намигване за изборите | StandartNews.com

Бюджет 2021, образно казано, прави едно намигване към предстоящите избори, заяви пред бТВ депутатът от ДПС Хасан Адемов.

"Не само аз го твърдя това. Никога в България осъвременяването на пенсиите не е ставало от януари. За първи път минималният и максималният размер на пенсиите, при това осъвременяването е с 20%, става от януари“, уточни депутатът от ДПС и председател на социалната комисия в парламента.

По думите му това не е справедливо спрямо останалите пенсионери, които ще получат индексация в средата на годината и то само с 5%, и е лош знак към тези, които сега се осигуряват.

Въпреки драстичното увеличение от над 2 млн. лв. за социални разходи за догодина, според него в България все още провеждаме социална политика на догонване, спрямо разходите на останалите 27 държави в ЕС.

Според депутата решението е в преизчисляването на всички пенсии, макар там разходът да е огромен. Той напомни, че това се обещава от всички партии преди избори.

Според Адемов наложените у нас противоепидемични мерки са закъснели. В България очаквахме числа от 600 на 100 000, за да въведем по-строги мерки, а това се очакваше, че ще се случи. Мерките за бизнеса трябваше да са готови и да се обявят преди противоепидемичните, а Министерството на икономиката и сега продължава да ги договаря с работодателите.

Здравната система сега е в голямо напрежение. Това се дължи на умората на медицинските специалисти, на това, че голяма част от тях боледуват или са в карантина, има и починали. Все още обаче системата се държи, благодарение на героизма на тези, които работят на първа линия. Кризата накара управляващите в целия ЕС да обърнат голямо внимание на системата на здравеопазването и медиците, защото те са на предния фронт, каза той.

Въпреки че вече изкара вируса, Адемов би се ваксинирал, сподели той и обясни, че, за да може да бъде употребена една ваксина в рамките на ЕС и да стигне до пазара, тя е минала през много регулативни етапи и трябва да бъде одобрена от европейските институции, затова хората не бива да се съмняват в безопасността ѝ.

Според Адемов трябва да се ваксинират първо рисковите групи и тези, които са на първа линия, но този план трябва да е готово преди да дойде ваксината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай