АБВ подслони шест партии в Коалиция за България

Формацията ще бъде председателствана от лидера на АБВ Румен Петков

АБВ подслони шест партии в Коалиция за България | StandartNews.com

АБВ и още 6 партии подписаха споразумение за общо явяване на европейските избори като „Коалиция за България“. Формацията ще бъде председателствана от лидера на АБВ Румен Петков. Партиите, които участват в „Коалиция за България“ са: ПП "Алтернатива за българското възраждане", ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали", ПП "Възраждане на Отечеството".

Според лидера на АБВ Румен Петков „Коалиция за България“ е перспективен модел, който излъчва стабилност и предсказуемост. „Ние се обръщаме към нашите сънародници за подкрепа, представяйки стратегическа визия за развитието на страната и политическо-стратегическо споразумение, което гарантира съвместното ни участие в предстоящите европейски, местни парламентарни и президентски избори“, обясни Петков.

По думите му българските граждани трябва да виждат в новата формация сигурност, стабилност, предсказуемост и готовност за водене на политики, които да отговарят на обществените интереси. Пред журналисти, Петков отбеляза, че все още не е избран водачът и участниците в листата за предстоящите европейски избори. „Има повече от 25 номинации, които са излъчени от АБВ, „Българска левица“ и „Блока на труда“, но не искаме да коментираме теми в обществото, които не са изчистени между нас“, посочи той.

След подписването на споразумението Ивайло Калфин, член на НС на АБВ, изтъкна, че коалицията ще работи за промяна на Европейския съюз. Той обясни, че формацията ще работи за отстояване на националните интереси, затвърждаване на ролята на България като лидер на региона и отстояване на правата на всички българи, независимо дали живеят в България или в която и да е друга европейска страна. Калфин обърна внимание на приоритетите на коалицията, които са насочени към премахване на двойните стандарти и заличаването на различията на регионите.

Георги Първанов, президент на България в периода от 2002 до 2012 г. и основател на ПП АБВ, смята, че новата коалиционна група ще ражда и отстоява идеи, защото българската политика има нужда от това. Той поздрави своите колеги за подписването на споразумението и за избора на име на формацията. Първанов изтъкна, че наименованието „Коалиция за България“ му носи изключителна сантименталност.

„Преди 20 години ние с г-н Петков, заедно с проф. Кръстьо Петков, Николай Камов, Александър Радославов сме създавали една коалиция, която постави в основите си истински работещи ценности, както социални, така и национални“, посочи той.

Георги Първанов увери, че новата формация ще бъде източник на много идеи, на един същностен идеен дебат. „Няма да влизаме в режима на скандали, каквито виждаме между двете основи партии и някои други парламентарни формации. Нашата нисша е друга, ние ще раждаме идеи, ще отстояваме идеи, защото българската политика има нужда от това“, изтъкна бившият президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай