Спират нета на заподозрени за терор

 Спират нета на заподозрени за терор | StandartNews.com

Мерките срещу тероризъм в новия проектозакон срещнаха сериозен отпор от политици и анализатори. Основните критики са, че мерките са прекално строги и орязват човешки права. Някои от тях съществуват и в други страни от ЕС като отнемане на документи за самоличност и забрана за пътуване в чужбина.

Новият проект за закон за противодействие на тероризма, публикуван от кабинета за обсъждане, предизвика разнопосочни коментари.

"Очевидно проблемът не е в това, че се ограничават права на гражданите, защото извънредните обстоятелства изискват извънредни мерки. На практика обаче се създава нов орган, съставен от политически лица - министри и зам.-министри, който е по подобие на националния щаб за действие при кризисни ситуации. Това коментира днес пред "Стандарт" експертът по национална сигурност Николай Радулов. Според него не е редно за лица, за които има основателни съмнения, че се занимават с тероризъм и са свързани с терористични елементи, да се действа с превантивни мерки. "Вместо тези хора да се разследват с оперативни методи, към тях се процедира с административни методи - викат се в полицейското управление, спира им се интернетът, забранява им се да пътуват в чужбина. На практика ги предупреждаваме да изчезнат", смята Радулов.

Според него е наложително да бъде създадена специална агенция за борба с тероризма, в която да влязат оперативни работници от разузнаването, контраразузнаването, полицаи и анализатори, които да могат да действат по предотвратяването на терористични действия, а при инцидент на секундата да започнат ефективно разследване.
"Това, което чета, е повече Закон за координация при терор. Създаването на политически щаб между съвета за национална сигурност и шефовете на спецслужби като МВР и ДАНС е безсмислено", смята Радулов.

"Проектът предлага административно противодействие на тероризма", е мнението и на експерта по антитероризъм Христо Смоленов пред Нова тв. "Очевидно има сериозно усилие да се вкарат нещата в някакви обозрими рамки. Основната ми критика към този закон е, че два от най-важните ресурси за противодействие на терора не са отчетени - научно-технологичното начало в противодействието и масовизирането на гражданската бдителност. Нито една страна само с административни действия не може да се справи с тероризма", смята Смоленов.

Според него не е в приоритетите на ДАНС да осигурява антитерористичната защита на населението. За това трябва да има специализирана институция. Илюзия е да мислите, че ДАНС има такива правомощия", поясни още Смоленов. Подкрепа за проекта изрази пък бившият шеф на българското разузнаване Димо Гяуров. "Доста приятно изненадан съм от този законопроект. Става дума за извънредно законодателство, а тогава е необходимо много ясно и подробно да бъдат разписани всички процедури, за да могат да се избегнат злоупотреби. Нужен е и сериозен контрол. Специализираният съд е този, който дава разрешенията за предприемането на мерките по този закон", твърди Димо Гяуров.
Той обаче също вижда недомислия в текстовете.

"Законопроектът обаче има и доста недостатъци. Би могло да се прави опит за трупане на повече права за МВР и ДАНС. Там има няколко доста опасни текста, един от които е свързан с подслушването. Най-опасният текст е, че за разлика от сегашния режим се предоставя възможността на ДАНС да подслушва, без да бъдат изготвени доказателствени средства. Няма да са налице официални данни, събрани от подслушването, а именно това бе разковничето за предотвратяването на злоупотреба", смята Гяуров.
Според него се предвиждат драстични срокове за подслушване - от няколко месеца те се увеличават на две-три години.

Спасението е в ръцете на самите нас

Николай Радулов, експерт по национална сигурност

- Г-н Радулов, новият проект за закон за противодействие на тероризма ограничава доста на брой граждански права. Прилича на приетото в САЩ законодателство след 11 септември...

- Не може да се сравнява с този проект. В САЩ приеха извънредни закони с драстични мерки. За съжаление те не свършиха работа и конгресът реши да не продължат действието му. При огромен ресурс от около 50 млрд. долара имаше едва няколко задържани за подготовка на терористични актове.

- Определят се зони на действие при терористичен акт, но не се указва колко голяма е тя?

- Това е друга потенциална опасност. Това е в прерогативите на вътрешния министър. Но той примерно може да каже, че терористите са много мобилни и тогава като първа зона на заплаха може да бъде определена цялата страна. Ако върви в София стачка на учителите, той може да я прекрати. Медиите ще са задължени да публикуват само официалната информация, спусната от МВР и правителството. Има възможности за злоупотреба, а тези неща трябва да се уточнят.

- Как тълкувате възможността военните да извършват оперативни действия наравно с МВР?

- Въпросът е в това, че в МВР съществува недокомплект, което пречи да се работи ефективно. В момента за страната той е 18 на сто, а в София е 800 души. И понеже този терористичен акт няма да бъде извършен в Галиче, а някъде в София, където има стълпотворение на хора, това е много сериозен проблем. Военните могат да компенсират тази липса на хора в рамките на съвместни патрули. МВР ще има водеща роля, защото полицейските патрули познават района. При футболни мачове, например, полицията познават най-реакционните фенове, шефовете на агитки.

- Дали ще получи одобрение от обществото подобен проект?

- Подобни закони, които ограничат граждански права, задължително минават през одобрение на обществото. Защото винаги съществува презумпцията, че може да се злоупотреби. Специалните обстоятелства изискват специални мерки.

- Узряло ли е българското общество и има ли усещане за реална опасност?

- Не гражданите не вярват, а управляващите казват, че няма опасност, че тя е надценена, че гражданите не трябват да бъдат разтревожени. А според мен трябва. Спасението на гражданите е в ръцете на самите граждани. Но въпросът не е дали са необходими такива закони, а доколко хората вярват на властта. Когато не вярват, винаги предполагат възможност за злоупотреба.

Заподозрените не могат да напускат града

Превантивни мерки за хората, които са уличени за тероризъм, въвежда проектът.
За да се спре или ограничи участието на джихадистите в терористична дейност и да се спре терористичен акт срещу заподозрените, се взимат общо 9 мерки. Първата, че лицето не може да промени местоживеенето си без разрешение. Втората е да напуска страната без разрешение. Третата е забрана да посещава определени места, райони и обекти. По-надолу следват още забрани - да напуска града или селото без разрешение, забрана до интернет, забрана за притежаване и използване на повече от един телефонен номер, забрани да се общува с определени лица, както и периодично да се явява в местното РПУ и да се подписва. Последната мярка е да му се отнеме паспортът и заместващи го документи, както и забрана да му се издават нови.

Евродепутат: Ромите са податливи на пропаганда

Терористите са вече европейски граждани. Те се финансират чрез трафик на дрога, на антики и продажба на петрол. Затова е важно да се проследят паричните потоци, за да спре финансирането на тероризма. Това е мнението на евродепутата Емил Радев. Той изтъкна, че е изключително важно да се търси нов модел за интеграция на ромите, защото именно те се поддават срещу заплащане на пропаганда от страна на терористите. Като изключително важно той определи и да не се залита в крайности, като посочи, че с готвения проектозакон срещу бурките у нас, то и специалните части ще подлежат на глоби, защото няма да могат да носят маските си. "Тероризмът ползва социалните мрежи, затова от особена важност е да има и да се спазват нови правила за интернет съдържанието, но в същото време да не се пречи на свободата на словото", каза още Радев, като допълни, че в Туитър има над 125 хил. акаунта, а каналът за видеосподеляне ютуб ежедневно изтрива стотици видеа с екзекуции, но от компанията признавали, че трудно се справят предвид темповете на качване. В хода на дискусията ръководителят на добричката служба Пожарна и защита на населението при бедствия и аварии Дарин Димитров подчерта, че е важна превенцията сред хората и те трябва да знаят, че при нужда могат да ползват евакуационните планове на всяка сграда.

Въвеждат кодове за готовност

Новият проект за закон срещу тероризма въвежда четири степени на готовност за действия срещу терористичен акт. Най-ниската е зелена - постоянна готовност. Жълтата е за предупреждение, оранжевата е за повишена готовност. Най-високата степен е червена, която изисква незабавно реагиране в пълен мащаб.

Вземат гражданството на заподозрени

Франция и Германия приеха значително по-строги правила срещу камикадзета

Отнемане на документи за самоличност и забрана за пътуване в чужбина е честа практика, прилагана към заподозрени терористи в страните от ЕС. По-краен вариант е отнемането на гражданство - мярка, приета от Франция.
В Германия през юли 2015 г. бяха приети нови правила, които позволяват анулирането на документите за самоличност на германски граждани, за които се смята, че представляват заплаха за вътрешната или международната сигурност. Вместо тях им се издават нови документи, в които изрично пише, че нямат право да напускат страната. Промените в наказателния кодекс пък забраняват пътуването на германски граждани в чужбина с цел терористично обучение, като наказанието е до 10 г. затвор.
Според италианското законодателство е престъпление участието в конфликт на чужда територия в подкрепа на терористична организация. Прокурорите имат право да отнемат паспортите на заподозрени в тероризъм. Вътрешното министерство на страната пък има право да поддържа списък от сайтове, използвани за вербуване на терористи, и да ги затваря.
Новият антитерористичен закон във Великобритания от 2015 г. пък определя местната власт, затворите, медицинските заведения и училищата като специални институции, които са длъжни да предотвратяват радикализацията на посетителите си. В резултат медиите съобщиха за няколко необичайни ситуации, като например малки деца, докладвани от учителите си, че са употребили неподходяща дума, свързана с тероризма.
Френският парламент одобри по-рано тази година закон, който ще позволи отнемането на гражданството на хора, признати за виновни в тероризъм. Борбата с тероризма ще влезе и в конституцията на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай