Aдемов: Не трябва да смесваме социалното подпомагане и осигуряване

 Aдемов: Не трябва да смесваме социалното подпомагане и осигуряване | StandartNews.com

София. Ще се наложи да обсъдим още веднъж наредбата за пенсиите, защото не бива социалното подпомагане и осигуряване да се сместват. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Другото различие между социалните партньори е породено от Наредбата за професионалните заболявания. Предложенията за изменения по нея са правото на особено мнение от ТЕЛК да може да се обжалва пред Национална експертно-лекарска комисия, а срокът в Наредбата за трайна неработоспособност да стане от 3 години на до 3 години, каза още министърът, цитиран от БГНЕС.

 

Еднократна енергийна помощ, която ще получат близо 270 хиляди домакинства, вече е внесена за разглеждане от Министерския съвет, стана ясно от Адемов.

 

Измененията в пенсионната наредба предизвикаха спор на днешното заседание на НСТС. Откупуването на стаж на починал роднина от неговите деца или от живия съпруг/съпруга, до необходимия за получаване на наследствена пенсия, предизвика широка дискусия.

 

Разминаването в гледните точки се получава, защото според КНСБ не бива да има покупко-продажба, а социалното подпомагане трябва да става по линията на социалната политика, а не да натоварва допълнително осигурителната система. По отношение на освидетелстването на професионалните болести, от КНСБ настояват срокът да не бъде променян на до 3 години, пише още БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай