9 гласа спасиха соцдепутати от лимит в парламента

9 гласа спасиха соцдепутати от лимит в парламента  | StandartNews.com

Соцдепутатът Кирил Добрев за малко да наложи лимит за червените народни представители и те да могат да са в парламента само 3 мандата. Точно 9 гласа не достигнаха предложението на Добрев да бъде записано официално в устава на БСП. А червените депутати да могат да се номинират за парламента само 3 мандата. Безпрецедентен скандал за това колко време може да депутатстват социалисти вдигна адреналина в края на заседанието на 48-мия конгрес на БСП.

Дебатът по най-горещата точка от дневния ред на заседанието на конгреса на червените - за промените в устава на БСП, започна минути след 15.00 часа в неделя. Зам.-председателят на партията Бойко Великов аргументира защо са необходими новите текстове. Конгресът прие много омекотен вариант на т.нар. поправка анти-Станишев, която беше минала трансформации през седмицата между последния пленум на червените и конгреса. Соцдепутатът Кирил Добрев обаче отново предложи да има мандатност за членовете на Изпълнителното бюро и депутатите.

Изненадващо, предложението на Добрев за ограничение от 3 мандата за народните представители мина в зала с 277 гласа "за", срещу 87 "против". Възникна въпрос дали конгресът има кворум, но след преброяване се оказа, че да. Започна ново прегласуване, при което резултатите бяха 174 "за" и 139 "против", а въздържали се - 34. Но според водещия заседанието кворумът е 354 души и за да мине предложението на Добрев са необходими 183 гласа "за". И червените депутати се спасиха от лимит в парламента. Малко преди това Добрев влезе в остър спор с председателя на партията Михаил Миков и по повод мандатността на членовете на Изпълнителното бюро.

"Няма как председателят на Националния съвет на БСП да има право да бъде осем години председател, а членовете на ИБ на партията да са от 25 години. Няма как лицата на партията да бъдат с ограничен мандат, а тези, които са около тях, да стоят с години", отсече Добрев.

"Не искам по такъв начин да продължава подриването на авторитета на членовете на ИБ. Лепят им се етикети - фараони и прочие, само и само да бъдем интересни", репликира го от трибуната Миков. И заяви:"Другарю Добрев, Изпълнителното бюро не е виенско колело, ако не ви харесва състава му, искайте моята оставка", разгневи се Миков.

"Другарю Миков, дадохте много добър пример с виенското колело, може би от панаира във Видин. Председателите на структурите разбраха, че те са на виенското колело, а членовете на ИБ - не са", не остана длъжен Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай