97% от парите по ОП за човешките ресурси са усвоени

97% от парите по ОП за човешките ресурси са усвоени | StandartNews.com

София. 97,28 процента от общия бюджет на програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. са усвоени, като са 
сключени 3876 договора на обща стойност 2 309 596 000 лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на международна конференция "Синдикални стратегии за разработване на социални политики чрез използване на европейски възможности за финансиране", организирана от КТ "Подкрепа".

По думите на Адемов един от най-важните приоритети на Министерството на труда и социалната политика е ефективното усвояване на средства от Европейския социален фонд в тясно сътрудничество със заинтересованите страни включително и със социалните партньори. Един от най-наболелите въпроси в общество според министър Адемов е възможността на работната сила чрез нови умения и познания да се приспособи към новите условия и промени на пазара на труда, намаляване на безработицата и повишаване на производителността на труда.

Министърът съобщи, че степента на усвояване на средствата от Европейския социален фонд е приблизително 50 процента спрямо договорените средства по схемата, а социалните партньори са бенефициенти по четири от петте приоритетни оси на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за периода 2014-2020 година. Наш дълг е да направим програмата ефективен и ефикасен инструмент, допринасящ за постигането на общите цели - по-висока и по-качествена заетост, по малко изключени хора от икономическия и обществен живот и по-добре работещи институции в сферата на труда и социалната политика, каза в заключение министър Адемов.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев изрази съжаление, че използването на европейските фондове у нас и в миналото, и сега, е свързано с тежки скандали, като това ни поставя в "доста деликатна ситуация спрямо европейските ни колеги". Той изрази надежда, че с общи усилия тези "злополучни практики да бъдат по-малко". Според лидера на синдиката у нас се наблюдава тенденция на преекспониране и създаване на фалшива надежда от хората, облечени във власт, че европейските фондове ще измъкнат страната от неблагоприятната икономическа ситуация, в която тя е от години. Трябва да разчитаме най-вече на собствените си усилия, най-добрата опора не е патерицата, а собствения гръбначен стълб, каза Тренчев и изрази надежда, че рано или късно България ще стане достоен член на европейското семейство, но колко бързо ще стане това, зависи от нас самите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай