7+2 партии в парламента. Новият играч

Избирателната активност може да падне на 2 милиона души

7+2 партии в парламента. Новият играч | StandartNews.com

7+2 партии в новия парламент видя социологът Евелина Славкова от "Тренд". Тя даде интервю за предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова нюз.

На седмите поред избори седем политически партии със сигурност ще намерят представителство в следващото НС, каза Славкова.

Според нея две формации са на вратата на НС. Те са много близо до 4% бариера. Зависи от кампанията и колко хора ще гласуват и дали няма заради избирателната активност да отпаднат. Това са МЕЧ и "Величие", допълни тя.

"Ще бъде много трудно да се състави правителство, защото мостовете са още по-изгорени, а и чисто аритметично ще бъдат необходими 3-4 партии, за да има мнозинство и задачата става много по-сложна. Ако приемем, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят разговори, ще им трябват още две партии. Заподозрените са ИТН и БСП. ИТН бяха заподозрени още юни месец, че ще участват", припомни Славкова. 

Тя изтъкна, че обществото е изключително апатично към тези избори, защото не смята, че нещо ще се реши на тях.

"Сега може да стигнем до 2 милиона гласуващи. Партиите не могат да си позволяват непрекъснато да карат обществото да ходи на избори. Много е трудно от днешна гледна точка да се коментира кой с кого може да се коалира, защото математиката ще има значение. Зависи кой на каква позиция е като брой депутати, за да се състави стабилно мнозинство", обясни Славкова. Според нея тази битка има значение за политическото бъдеще, но не е ключова за съставянето на кабинет.

Само ДПС има ключово отношение по създаването на кабинет. Говорим за 7 партии, но можем да осъмнем с НС с девет политически партии, каза още тя.

Славкова коментира и може ли "Възраждане" да бъде втора политическа сила.

"В контекста на т.нар. евроатлантическа посока, втората позиция на "Възраждане" може да бъде един от аргументите да бъде направена коалиция, имайки предвид, че като втора политическа сила днес, не се знае утре дали няма да е първа. Това може да бъде ползвано като аргумент. Но като се стигне до съставяне, ще се говори за факта, че не можем да ходим повече на избори", заключи тя.

Тя смята, че ГЕРБ-СДС може да бъде център, около когото да се формира кабинет, докато ПП-ДБ са загубили половината от гласовете си и като трета политическа сила може дори да не получат мандат за съставяне на правителство.

"Много ще е трудно да се прецени, ако МЕЧ и "Величие" влязат с по 11-13 депутати. Това може да постави "Възраждане" в по-неизгодна ситуация. Неизвестните правят много трудно да се прецени това", завърши Славкова.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай