7 поуки от частичните избори за кмет

Две общини и 10 села в страната проведоха първите избори по време на пандемия

7 поуки от частичните избори за кмет | StandartNews.com

Две общини и 10 села в страната проведоха първите избори по време на пандемия от коронавирус. Резултатите са показателни - като лакмус за настроенията на хората по малките населени места.

1. ГЕРБ печели в селата там, където има силни кметове на по-големите градове - старозагорско, варненско, врачанско. Взе лесните победи, но на балотажите я чакат трудни битки.

2. Плевен си остава голям проблем за Борисов. Затова той вдигна за водач на парламентарната листа легендарния професор Григор Горчев, пионерът в работата с робота Да Винчи.

3. БСП успя да вземе едно единствено село около Троян и регистрира победа с независим кандидат, подкрепен и от ДПС.

4. ДПС показа, че няма как да се пробие в бастионите й.

5. Битката за Родопите ще е между ДПС и ГЕРБ

6. Цветан Цветанов първи се записа, но остана на опашката по резултати. Той получи едничък кмет на село и то с много въпросителни. Показа, че е твърде малък, за да рита с големите.

7. Мая Манолова тръгва на първата си селска битка с ГЕРБ. Резултатът от сблъсъка ще е ясен идната седмица.

Ето и подробностите за 10-те села и двете общини: Мъглиж – старозагорско и Баните - смолянско

Предизвестена победа в Мъглиж

ГЕРБ спечели на първи тур частичните местни избори в Мъглиж.  До  тях се стигна след преждевременната смърт на Господин Господинов.

Кандидатите бяха Душо Гавазов, издигнат от ГЕРБ, Миглена Филипова от Коалиция „БСП за България“ и Златко Острешев, като кандидат на местната коалиция „Движение България на гражданите“, в която влизат ДБГ, Движение 21 и НДСВ. Твърди се, че коалицията е подкрепена от Мая Манолова.

Новият кмет е д-р Душо Гавазов, който досега бе заместник-кмет. Той сечели с 56 процента срещу кандидатите от БСП и от ДБГ. С 29 процента се класира Златко Острешев, с 14 процента - Миглена Филипова. Активността бе 50%, до урните отидоха 4  676 души. През 2019 г. това направиха 53.57%.

Победата на ГЕРБ бе предизвестена, защото Миглена Филипова е по-малко позната, а Златко Острешев, който играе за Татяна Дончева и Мая Манолова, е бил кандидат на БСП, но е паднал от Господинов.  Вотът показа, че БСП какъвто и кандидат да вдигнат, не могат да бият по силните райони на ГЕРБ, в случая Старозагорско. А Манолова тепърва ще разбира как ще я подхлъзват нереализирали се кандидати от други партии.

Село Пудрия, Криводол

ГЕРБ спечели с. Пудрия, община Криводол, в лесна битка с ВМРО. Новият кмет е Цветан Андров от ГЕРБ взима безапелационна победа с над 2/3 от всички гласове – с 337 души. За опонента му Дилян Димитров, номиниран от ВМРО-БНД, бяха отчетени едва 66 гласа.

Частичните избори в Пудрия бяха назначени с президентски указ, след оставката на избрания на редовните местни избори кмет на криводолското село Найден Димов.

Защо беше лесна победа?

Кандидатът на ВМРО е бил кмет до 2019 година, не успя на миналите избори. А новият кандидат на ГЕРБ  Цветан Младенов Андров е на 43 години, има семеен бизнес. Пък и кметът на Община Криводол е вече от ГЕРБ. Вотът показа на ВМРО, че няма как със стари муцуни да излезе срещу ГЕРБ и то във Врачанско. Затова и тук победата е предизвестена.

С. Слънчево, Аксаково

Красимир Михалев от ГЕРБ събра 82% от гласовете, оставяйки далеч зад себе си кандидатите на БСП и „Републиканци за България“. Резилът за Цветанов бе пълен - взе под 5 процента, въпреки че се хвалеше с варненските си дружки.

ГЕРБ взе бързи победи, но трудната я чака другата неделя – в община Баните.

Община Баните, Смолянско

На първия тур най-много гласове събра Павлин Белчев, кандидат на ГЕРБ с резултат 1094. Втори е представителят на ДПС – Ферад Емин със 811 гласа.

Цветан Цветанов отново е трети с Диана Фиданова с 600 гласа. Изборите в общината се наложиха, след като кметът Милен Белчев от ГЕРБ почина от Ковид -19. Общо 3599 са имащите право на глас. Те отбелязаха рекордна активност от 72% .

Частичният вот показа, че Родопската битка е между ДПС и ГЕРБ, Цветанов няма шанс. Той може да се класира  в селата, в които е правил избори, докато е бил втори в ГЕРБ.

С. Трояново, Камено

Кметство Трояново (община Камено) също направи любопитен вот. Там Цветан Цветанов  искаше да мери сили с ГЕРБ. Оказа се обаче че на първо място се изстреля независимият Димитър Николов, подкрепен всъщност от БСП и ДПС. Той отива на балотаж с Галина Христова от ГЕРБ. Републиканци за България“ изпаднаха зад борда. Победата на Николов е много вероятна. На него не му стигнаха само 40 гласа. Ето разпределението: Гласували 530 души, което е около 55 % от имащите право на глас. Димитър Николов получава 236 гласа или 44 %, Галина Христова от ГЕРБ - 182 избиратели, а Николай Николов от „Републиканци за България” има 95 гласа.

С. Поточарка, Крумовградско.

ГЕРБ няма ръка в Кърджалийско. На изборите в малкото селце Поточарка Мохамед Чолак от ДПС печели убедително срещу кандидата от ГЕРБ.

Доста по-интересно е в плевенските села

Три избора имаше в Плевенско – в селата Николаево, Стежерово и Славовица, съответно в общините в Плевен, Левски и Долна Митрополия.

С. Николаево, Плевенско

За кмет се явиха петима кандидати, които се борят за гласа на 593-ма избиратели. Над 70 процента бе активността още до обяд. Изборната победа е на партия „Републиканци за България“. Техният кандидат – Георги Мончев събра 260 гласа. Но има две особености. ГЕРБ не пожела да участва.  Включиха се Движение „България на гражданите“, които взе 67 гласа. Илю Николов /БСП/ получи 61 гласа. За кандидата на ВМРО – Красимира Симеонова, подкрепен и от ГЕРБ са дадени 18 гласа. Цветослава Мартинова /ВОЛЯ/ е със 6 гласа.

Вторият любопитен факт е, че на последните избори, които Цветанов е правил в ГЕРБ, точно това селце беше една от гордостите му. Оказа се, че през 2015-та година там 100% са гласували за кмет до 9:30 часа. Нещо, което беше пълен куриоз.

С. Стежерово, Плевенско

Това село пък показа съвършено друга тенденция . Докато ГЕРБ и Цветанов се караха там, на балотаж отидоха БСП и БЗНС. Активността бе 60 процента. Балотажът ще е между Диан Димитров /БЗНС/ със 96 гласа и Пепа Костова /БСП/, получила 56 гласа.

Кандидатът на „Републиканци за България” е получил 46 гласа, а представителят на ГЕРБ – 36.

С. Славовица, Плевенско

Селото даде наполовина победа за Мая Манолова. За кмет участваха шестима кандидати при близо 80 процента активност. Галя Игнатова от „Изправи се.БГ“ отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ  Георги Георгиев. Игнатова е получила 121 гласа, а кандидатът на ГЕРБ е на второ място с 92 гласа, според резултатите от преброяването в единствената секция в населеното място.

С. Калейца, Троянско

В село Калейца гласуваха 56% от имащите право на глас или 259 гласоподаватели. Хората избраха Татяна Гечева Стойкова от БСП за кмет на Калейца. Кандидатът на ВМРО Изолда Терзиева, подкрепена от ГЕРБ, не успя да събере нужните гласове. ГЕРБ даже не вдига кандидат.

Село Боян, Шуменско, Община Венец

В това село също ще има втори тур. Кандидатите в селото са Ердинч Еминов от ДПС, Мехмед Мехмед от "БСП за България" и Недживет Халим от "Републиканци за България". ГЕРБ не участва в изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай