6000 гласа спряха сензацията СКАТ

Валери Симеонов превърна Бургас и Ямбол в крепости на НФСБ

6000 гласа спряха сензацията СКАТ | StandartNews.com

Бургас. Само 0,25% подкрепа не стигнаха на НФСБ, за да влезе в новия парламент. Пресметнато в цифри, това прави точно 6000 липсващи гласа. Самият Валери Симеонов все още не се е отказал от битката и настоява за повторно преброяване на бюлетините.

Заявява открито, че подозира умишлена манипулация на вота за партията му. Ако се окаже, че е станала "грешка", от НФСБ с основание ще искат касация на изборите. С отчетения резултат от 3.75% Валери Симеонов нареди прохождащата НФСБ в топ 5 на най-силните партии, оставяйки далеч зад гърба си политически динозаври като СДС, ДСБ, РЗС и ВМРО. Дори формацията на Меглена Кунева, на която всички социолози предричаха фурор, остана под летвата на НФСБ.

Симеонов не е класически политик от кариерата, но показа талант като партиен архитект и водач. За никого не е тайна, че именно той бе идеологът и моторът на партия "Атака", въпреки че формалният й лидер бе Волен Сидеров. Собственикът на СКАТ влезе за първи път в голямата политика с учредяването на "Атака" през 2005 г.

Още същата година на парламентарните избори новоизлюпената партия грабна над 8% от вота и влезе в парламента с внушителна армия депутати. Четири години по-късно политическата сила повтори успеха си. По онова време Симеонов финансира и вестник "Атака". Сидеров засвидетелства голямото си уважение към Валери, като го покани да му кумува на сватбата с Капка. С идването на правителството на Борисов през 2009 година обаче настъпи разрив в "Атака" и Симеонов напусна партията.

Тезата му бе, че Сидеров е влязъл в заговор с ГЕРБ и така е предал каузата на "Атака" и е подменил вота на 400 000 избиратели. Макар че тогава загуби битката, босът на СКАТ не се отказа да спечели войната. Две години по-късно той започна на чисто и създаде нова партия "Национален фронт за спасение на България" заедно със своя съдружник Данчо Хаджиев. Само четири месеца след като се появи на политическата карта, НФСБ стана втора политическа сила в Бургас, пропускайки пред себе си само ГЕРБ. На местните избори през 2011 г. фронтът спечели 7 мандата в местния парламент и разплака червени и сини, оставяйки ги със символично присъствие в Общинския съвет.

Основно ядро на политическата формация станаха журналистите от СКАТ, които се радват на огромна популярност от екрана на медията. Остриетата на телевизията Валентин Касабов, Велизар Енчев, Ваня Чечева, Стефан Солаков и Димитър Байрактаров оглавиха листите на последните парламентарни избори в най-възловите региони на страната и пожънаха завиден успех.

"Това са честни хора, убедени патриоти, борбени и неотстъпчиви. Хората го виждат. Вярно е, че всички те са силно изявени индивидуалисти и много различни, но това ги прави силни личности", казва Симеонов за съпартийците си. Телевизия СКАТ бе основната трибуна на НФСБ, но водачите на листи заложиха не само на екрана, но и на прекия контакт с избирателите. Патриотичната идея, комбинирана с амбициозна 30-годишна програма за развитие на страната, се оказа печелившата карта на НФСБ.

Симеонов избра за свой предизборен девиз "България над всичко". В Бургаски регион, където е родното място и на телевизията, и на партията, НФСБ спечели 9% срещу едва 3,9% за "Атака". Според политически анализатори хората на Валери Симеонов са основната причина, че Сидеров остана с нула депутати от Бургас. Симеонов застана начело на листите в Бургас и Ямбол, където резултатът също бе впечатляващ - 6.3%. Над 5% от вота отиде при НФСБ във Варна, Добрич и Хасково.

Там водач бе историкът Костадин Костадинов, известен с невероятната си ерудиция и познат като шеф на музея в Добрич. Голяма подкрепа за патриотичната партия дадоха и избирателите във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Силистра, Стара Загора и Русе, където резултатите бяха над 4%. Същият вот отчете и Пловдив-област, но в същото време резултатът от Пловдив-град се оказа катастрофален - 1.7%. Затова и най-сериозните съмнения на НФСБ са за жестока манипулация под тепетата. Същият трагичен резултат има само в Кърджали, където по разбираеми причини националистическа формация трудно може да пробие.

Избирателите, които припознаха НФСБ за своята партия, са по-възрастни хора и такива в зряла възраст. Повечето подкрепиха младата патриотична партия, защото са разочаровани от всички политически сили, управлявали страната през последните 23 години. Статистиката пък показва, че Валери Симеонов има най-много поддръжници в малките градове и селата.

"Социолозите най-точно могат да направят профил на нашите избиратели, но от предизборните ни срещи аз съм направил извод, че хората, които ни подкрепиха, са много добре ориентирани политически. Това са доста интелигентни избиратели, които са наясно кое е добро за България и какви трябва да са националните приоритети. И разбират, че досега за България нищо не е направено, а само са задоволявани лични и партийни интереси. Хората ни харесват, защото оцениха, че нашата програма е реална, дългосрочна и много различна от всички останали платформи. Ние не обещаваме чудеса и научна фантастика. Не мога да обещая 500 лв. пенсии и 1000 лв. заплати като популиста Волен Сидеров. Той надмина дори и социалистите, като обеща да национализира всичко в държавата. За такова нещо могат да гласуват само лумпени", коментира Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай