5 коментари след срещата Борисов-Тръмп

Преди имаше декларирани забрани, сега - не, каза проф. Атанас Тасев

5 коментари след срещата Борисов-Тръмп | StandartNews.com

Срещата на премиера Борисов и президента Доналд Тръмп предизвика вълна от коментари у нас още преди премиерът да е кацнал на родна земя. Ето някои от тях:

По повод проектът АЕЦ „Белене“

Проектът ”Белене” не беше руски проект до неговото стопиране през 2012-а година. Тогава, като основен подизпълнител на руснаците, участваше френската фирма ”Арева” - в онзи момент, сега ”Фраматом”, каза пред БНР секретарят на „Булатом“ Станислав Георгиев.

„Фраматом“ поемаше над 30% от работата. След възстановяването на проекта, една от новите идеи беше в строителството на ”Белене” да се включи по някакъв начин и американската държава - чрез фирма, която може да участва в този проект, заяви Георгиев.

По думите му тази схема е копирала схемата, по която беше извършена модернизацията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - в периода 2001-2006 година, по време на която не е имало никакви политически проблеми.

Най-големите играчи в областта на ядрената енергетика получиха, малко или много, част от работата на онзи проект. И за да няма политически проблеми, се предложи да има икономическо компенсиране на американската страна чрез участие на фирмата "Дженеръл илектрик". Турбината "Арабела" (спомената в коментар на премиера Бойко Борисов от САЩ - бел.ред.) най-вероятно ще повиши мощността на двата блока в АЕЦ "Белене" до 1200 мегавата", заяви Георгиев.

Според експерта това е едно добро техническо, но и политическо решение.

Конфигурацията на проекта "Белене" показва, че всички интереси на големите играчи са задоволени", каза Георгиев като добави:  реакторите са руски, турбината "Арабела" да дойде от "Дженеръл илектрик", а горивото - от "Уестинг хаус".

По повод анонсирания Военноморски координационен център във Варна

 

Най-вероятно се има предвид военно командване, заяви пред БНР бившият зам.-военен министър и член на Евроатлантическия център за сигурност проф. Румен Кънчев.

Според него центърът ще бъде "в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие".

По думите на Кънчев този център ще координира действията на страните от НАТО в този регион - Румъния, Турция и България - и на приятелските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна.

Според мен изграждането на този център е закъсняло, каза бившият зам. министър и добави, че вероятно Русия ще запази относително неутрална позиция по този въпрос.

Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Особено важен е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в следващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство между България и САЩ. И там са включени всички основни компоненти на едно сериозно и задълбочено стратегическо партньорство, заяви още Кънчев.

Според него светът се движи към триполярност, много по-сложен от двуполярния свят, с масово превъоръжаване - особено с ядрено оръжие и с високотехнологично оръжие. В този контекст сигурността е много важна. САЩ са водеща страна в областта на сигурността и отбраната и е много важно с такъв съюзник да имаме стратегическо партньорство, заяви проф. Кънчев.

Според него в документа се поставя сериозен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили.

 

По отношение на стратегическото партньорство

България успява да реализира политически контакти на най-високо ниво с водещите световни сили, подчерта пред БНТ заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и добави: Страната ни стои много стабилно като регионален и европейски лидер. Най-важното, което трябва да кажем е, че се препотвърди стратегическият характер на партньорството между нашите 2 държави.

Очакваме скоро да има положително решение за отпадане на визите, добави Георг Георгиев. Той припомни, че в последната година сме страната, която реализира най- големият процент намаляване на отказаните визи. Процентът на българите, които са просрочили своя престой в САЩ е под 1. Така че не може да се твърди, че нашите съграждани имат каквато и да е нагласа за нарушаване на миграционните разпоредби на държавата, каза още Георгиев.

 

По отношение на газовия хъб „Балкан“

Ако досега от страна на Америка имаше декларативна забрана, знаете случая с г-жа Клинтън и тримата американски сенатори, сега имаше едно добронамерено отношение, което означава, че няма забрана, коментира енергийният ексеприт проф. Атанас Тасев.

Изградената инфраструктура ще даде възможност американски втечнен газ да бъде достъпен за нашия пазар.

По отношение на проекта Белене той каза, че се предвижда електрогенериращата част да бъде на базата на турбината Арабел, която е 1200 мегавата повишена мощност и генератор за електроенергия. Което е и съществената част от инвестицията, добави той. Тасев посочи също, че се водят преговори за замяна на руското гориво с това на Уестингхаус.

 

За личните отношения Борисов- Тръмп

Отстояваме си нашите интереси като държава, заяви Асен Агов по по bTV. Според него на срещата между двамата, Борисов е заложил дневния ред, а не Тръмп. Разбира се, като изключим как се ръкуваха, как Борисов се опита да целуне Тръмп, но се спря, очевидно има химия между тях, добави Агов като заяви: те си приличат по много неща. Тръмп наподобява много на Рейгън, той е репродукция на Рейгън и като такъв има своите слабости', допълни Агов.

По отношение на американската военна база той каза, че не  вижда нужда от такава у нас, при положение че има в Румъния. Но Борисов предложи координационен център, което би означавало цялото присъствие на НАТО да бъде координирано от Варна, сподели още Агов. Той смята, че отпадането на визите зависи от хората, а не от кабинета. Ако спазим инструкциите на американската държава, веднага ще отпаднат отказите ни, заяви Агов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай