43-то Народно събрание започва работа

43-то Народно събрание започва работа | StandartNews.com

Първото заседание на новоизбраното 43-то Народно събрание ще бъде открито в 14 часа. Съгласно Конституцията, ще го открие най-възрастният присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В този парламент това е депутатът от левицата Стефан Данаилов, който откри през май миналата година и 42-рото Народно събрание.

След като Стефан Данаилов удари звънеца, новоизбраните 240 депутати се заклеват и стават на крака за химните на България и на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят и представители на осемте партии и коалиции в новия парламент. После се пристъпва към избора на председател. Очакванията са това да бъде Цецка Цачева, която заемаше поста и по време на 41-вото Народно събрание.

Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това ще бъдат избрани заместник-председатели и ще се приеме решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официална церемония по случай откриването на първото пленарно заседание на 43-то Народно събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай