3,4 млрд. ще е пакетът срещу COVID кризата

Това съобщи в интервю за БНР новият министър на икономиката Лъчезар Борисов

3,4 млрд. ще е пакетът срещу COVID кризата | StandartNews.com

Около 3,4 млрд. лева се очаква да бъде социално-икономическият пакет от мерки за борба с последиците от пандемията. Това съобщи в интервю за БНР новият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

“Може би някои от посланията от вчера не бяха чути за тези икономически мерки. На първо място искам да кажа, че има два пакета от мерки. Първите са финансово-икономическите мерки на стойност 1 млрд. 162 млн., които са финансирани от централния бюджет. Там има голям пакет от социални мерки и значителен пакет от икономически мерки. Но има и втори пакет от икономически мерки, който ние в детайли в 15,00 часа днес ще дискутираме заедно с представителите на всички работодателски организации. Този втори пакет от конкретни икономически мерки е на стойност 1,8 млрд. лева. Мислим и за още 400 млн. лева, които биха дошли със средства на ЕС“, каза той.

“Така че пакетът нараства, общоикономическият пакет, от общи мерки над 3 млрд., близо 3 млрд. и 400 млн. лева, което ние ще съсредоточим да бъдат инвестирани в икономиката“, подчерта министърът.

“Всичко това е направено на базата на един много дълбок анализ, като сме се съсредоточили в разходния подход в структурата на БВП, който включва няколко елемента. Ние инжектираме средства във всеки един от факторите на икономическия растеж – от една страна това е потреблението, на второ място това са държавните разходи, на трето са инвестициите“, съобщи Лъчезар Борисов.

Сред водещите приоритети на министъра ще бъдат спазването на националното тристранно споразумение с работодателите и синдикатите, както и скоростта на изпълнение на социално-икономическите мерки.

“Първият ми приоритет ще бъде спазване на националното тристранно споразумение заедно с работодатели и синдикати и от там нататък пакетите от мерки, които разработихме с работодатели и синдикати и от там с правителството, които бяха одобрени от Коалиционния съвет. Това ще бъдат стъпките. И следващото нещо, върху което бих наблегнал доста сериозно, е скоростта на изпълнение на тези мерки. Защото в момента българската икономика, малкият и среден бизнес, хората имат нужда от много бързи мерки, така че те да бъдат усетени, а и да преодолеем кризата“, обясни Борисов.

Мотивите на Лъчезар Борисов за приемане на поста

“Човек, който е работил 18 години в Министерството като държавен служител, започвайки от най-ниските постове като главен експерт и минавайки през всяка една следваща стъпка и работейки 18 г. за българската икономика, мисля че това беше една следваща стъпка, когато поех този ангажимент, но наистина това е едно значимо предизвикателство, защото в момента глобалната и българската икономика са изправени пред големи предизвикателства“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай