300 лв. минимална пенсия озвериха депутатите

Неразборията скара депутатите от управляващите и опозицията и се прехвърли върху председателстващия заседанието на парламента

300 лв. минимална пенсия озвериха депутатите | StandartNews.com

Днешното заседание на парламента бе прекратено при приемането на второ четене на бюджета на ДОО, заради разправия между депутатите от управляващите и опозицията, която се прехвърли върху председателстващия заседанието.

По време на дебатите "Воля", БСП и "Атака" се обединиха около предложението минималната пенсия да бъде 300 лева, а не 250 лева, каквото е това на управляващите.

От "Атака" и БСП настояха депутатите да гласуват размера на пенсиите със ставане от място, за да се види ясно кой реално е за по-достойно увеличение на пенсиите. Председателстващият Емил Христов обаче бе категоричен, че процедурата по гласуване вече е започнала и не могат да се правят предложения вече за начина, по който да се гласува. Това разгневи социалистите, които наскачаха от местата си и обградиха парламентарната трибуна, а след това ги последваха и депутатите от "Атака". Последваха няколко минути на остри пререкания и обвинения, че Емил Христов нарушава правилника. "Защо те е страх?", попита няколко пъти соцдепутатът Георги Свиленски Емил Христов и заяви, че процедурата е вече опорочена.

"Всеки разбира процедурата по различен начин. В правилника нещата са ясно разписани. Не сте прави", настоя на свой ред зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов. В залата се чуха виковете на управляващите - "червени боклуци", а от БСП отвърнаха - "оставка". В крайна сметка, за да потуши напрежението, Емил Христов реши да прекрати пленарното заседание и да спре гласуването.

До скандала се стигна заради искането на опозицията минималната пенсия да бъде 300 лева. "Воля", БСП и "Атака" нападнаха "Обединени патриоти", че именно те са имали такова предложение преди съставянето на кабинета, но не са го изпълнили. "Призовавам да не разочароваме избирателите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и да гласуваме 300 лв. минимална пенсия", настоя соцдепутатът Манол Генов.

Десислав Чуколов от "Атака" пък заплаши, че няма да слезе от трибуната, докато Валери Симеонов и Искрен Веселинов не се съгласят на минимална пенсия в размер на 300 лв. Той предложи да се гласува със ставане от място за минималния размер на пенсията, за да се види кой реално подкрепя идеята. Към това искане се присъединиха и депутатите от БСП.

"Забранете продажбата на алкохолни напитки на независими депутати в парламента", обърна се пък Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" към председателстващия заседанието Емил Христов. На свой ред колегата му Искрен Веселинов настоя, че "Обединени патриоти" защитава интересите на пенсионерите и договорката за 250 лева е била постигната след тежък разговор с ГЕРБ. "Темата с 300 лева я издигнахме като "Обединени патриоти, но не спечелихме изборите. Ние държим на договорките, които направихме с колегите от ГЕРБ. Постигнахме не 234 лева, а 250 лв. и то след тежък разговора с ГЕРБ. При преговорите за съставянето на коалицията Волен Сидеров беше доволен и на 180 лв.", нападна Веселинов доскорошния си коалиционен партньор.

По време на дебата социалистите настояха за преизчисляване на всички пенсии, размера на майчинството през втората година, както и увеличаване на максималния осигурителен праг.

Предложенията им обаче не срещнаха подкрепата на мнозинството, а Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че предложеното от БСП преизчисляване на пенсиите ще коства 1,7 млрд. лв., а няма откъде да дойдат тези средства. "Рано или късно ще ви се наложи да преизчислите пенсиите, защото тези хора няма да могат да карат на полусъединител. Ако продължавате да карате хората да живеят с тия пари, не знам докъде ще стигнете. Сигурно можеш да плащаш и да купуваш избори, но не можеш до безкрай. Защото по-силен от телевизора и парите по изборите е хладилникът. Като го отвориш и видят, че няма нищо вътре, ще се принудите да ги преизчислите", закани се соцдепутатът Георги Гьоков.

В крайна сметка в рамките на днешното заседание депутатите не успяха да приемат окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване и ще се занимават с него отново утре сутрин. Днес народните избраници гласуваха рамката на бюджета, като се предвидените разходи за пенсии са в размер на 10, 57 млрд. лв. Бе определен и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв., а за земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде - 420 лв. Депутатите решиха максималния осигурителен праг пък да е 3000 лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година също остава непроменено - 380 лева на месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай