30-годишният заем - най-евтин в ЕС

Финансовият министър: ЕК ни поздрави за най-добрата емисия на дълг през 2020 г.

30-годишният заем - най-евтин в ЕС | StandartNews.com

  • Финансовият министър: ЕК ни поздрави за най-добрата емисия на дълг през 2020 г.
  • Кирил Ананиев затвори устата на Нинова с цифри

България е с най-евтиния 30-годишен заем в ЕС. Затова и Европейската комисия ни поздрави за най-добрата емисия на дълг през 2020 г., съобщи финансовият министър Кирил Ананиев.

Веднага, след като проведох емисията в сряда, ми се обади цялото ръководство на Европейската комисия (ЕК) и всички министри на финансите от ЕК, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г., каза Ананиев във връзка с новоизтегления външен заем, първият за България от 2016 г. насам в отговор на депутатски въпрос днес в НС.

По време на парламентарния контрол соцлидерката Корнелия Нинова скочи срещу изтегления преди дни външен дълг за близо 5 млрд. лв. Според нея твърденията на правителството, че цената на новата емисия облигации е ниска, са неадекватни. Тя постави под въпрос и нуждата от теглене на нов заем.

“Защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар? Специалисти казват, че много по-полезно за българската икономика е такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар”, каза Нинова.

“Защо ни трябва такъв дълг, след като промотират 9 млрд. лв. резерви?”, попита и човекът на Нинова Румен Гечев, който бе икономически вицепремиер в правителството на Жан Виденов, което вкара България в хиперинфлация и най-голямата икономическа криза в новата ни история.

Ананиев обаче се защити и опонира на Нинова като й напомни, че не е добре подготвена по темата. Той поясни, че от началото на 2020 г. има 27 емисии, направени от държави членки на Европейски съюз (ЕС), като повечето от тях са и членки на Еврозоната.

“Нашата емисия е с най-ниска лихва – 0.375%, лихвите на другите страни се движат между 1 и 3.25%”, каза Ананиев. Румъния е с 3.25%, Унгария с 2.60-70%. От 4-те държави, изтеглили дълг за 30 години, ние сме първи с 1.37% лихва, докато другите се движат с 2.5-3.4% лихва. От тези 4 държави, три са членки на Еврозоната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай