22 млн. лв. сме спестили от европредседателството

Без парите за ремонти и оборудване реално председателството ни е струвало 62 млн. лева, каза Лиляна Павлова...

22 млн. лв. сме спестили от европредседателството | StandartNews.com

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова съобщи на пресконференция в МС, че 22 млн. лева са спестените разходи по бюджета на българското председателство на Съвета на ЕС, чиято обща сума с всички предвидени дейности е била 166 млн. лева. Без парите за ремонти и оборудване реално председателството ни е струвало 62 млн. лева, каза министърът.

Днес правителството е приело окончателния отчет на триото на председателството на Съвета на ЕС, а министър Павлова е представила анализ на опита на България в организирането на председателството.

В отговор на въпрос по пакета "Мобилност" министър Павлова заяви, че България ще продължи със защита на интересите на българските превозвачи, за да се приемат максимално изгодни условия за тях във всички категории на директивата.

Сред темите, по които предстои работа след българското председателство, министър Павлова изтъкна постигането на общоевропейско решение по темата за единната европейска система за миграция, както и по регламентите по банковия и енергийния съюз.

По отношение на предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС министър Павлова каза, че важните теми за България са многогодишната финансова рамка и бъдещият европейски бюджет, темата за миграцията, за дигитална Европа и за дебатите по Брекзит в контекста на защита на интересите на българските студенти там и на сънародниците ни, които работят в тази страна.

Павлова информира, че се очаква на утрешното заседание на НС да се вземе решение за закриване на министерството и за прекратяване на мандата на екипа. В отговор на въпрос министърът каза, че след това се очаква тя да се върне в парламента.

Благодарение на председателството променихме имиджа на България и повишихме доверието към страната, не само по време на председателството, но и преди и след него, доказахме, че изпълняваме всички критерии както за Шенген, така и за Еврозоната, заяви министър Павлова и добави, че това са обективни критерии, които не се отнасят до председателството. Павлова изтъкна, че страната ще продължи да показва, че сме изпълнили критериите и искаме да бъдем равно третирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай