170 жалби са постъпили в ЦИК

170 жалби са постъпили в ЦИК | StandartNews.com

София. Близо 170 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, по време на брифинг в столицата. Избирателната активност към 17.00 часа е 39.02 %. Най ниска е в 9-ти ИР Кърджали, където е 29.34%, а най-висока е в 20-ти МИР Силистра, където е 44.20%. Сравнено с парламентарни избори през 2013 г., към 17.00 часа, активността е била 41.30%, .т.е сегашната избирателната активност е малко по-ниска на настоящите.

„Сигналите и жалбите могат да бъдат обобщени в няколко групи. Една от тях е действията на СИК. Другата част е свързана с публикуването, под каквато и да е форма на данни от социологически проучвания, и допитване до общественото мнение във връзка с изборите. Тези сигнали се отнасят до 9 информационни сайта, на които са публикувани. На три от тях има постановени решения.

Относно останалите сигнали ЦИК в момента заседава и ще вземе решение. Има и сигнали, които се отнасят до контролиран вот или купуване на гласове. Такива сигнали са подадени в Кюстендил, в село Вакарел, в които се твърди, че дадени политически сили купуват и по някакъв начин убеждават да гласуват за тях избирателите. Има сигнал от Брегово за заплаха на избиратели да гласуват за определена партия. Другите сигнали са насочени към изборните секции извън страната. Твърди се, че в изборните секции в Бурса с автобуси се превозват избиратели, за да могат да гласуват. Такива сигнали има и за България, където се твърди, че хора извозват с автомобили избиратели до секциите за гласуване, както и че има предизборни плакати пред определени секции", каза още Александър Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай