$1,6 млрд. не била крайната цена за осемте F-16

Действителните крайни разходи ще се основават на окончателните български изисквания

$1,6 млрд. не била крайната цена за осемте F-16 | StandartNews.com

Нотификацията за продажбата на изтребители F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 млрд. долара, но това не е крайната цена, става ясно от позиция разпространена от посолството на САЩ в София. От там поясняват, че действителните крайни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

"Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата", се казва още в позицията.

"Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба", заявяват от американското посолство.

"Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена", допълват още от посолството.

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

"Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна", допълват от посолството. От там уточняват още, че нотификациите са обществено достояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай