13 загряват за вота, Волен с фаталния номер

Голямото изборно прегрупиране започна

13 загряват за вота, Волен с фаталния номер | StandartNews.com
  • Голямото изборно прегрупиране започна
  • Цветанов и Малинов се заиграват със САЩ и Русия, Сидеров - с православието

Как да разделим 3,5 милиона избиратели на поне 13 политически проекта, всеки от които иска да е управляващ, при положение, че в момента социолозите не дават повече от 15% на нито една партия. Уравнението с толкова много неизвестни е интересно най-вече за проф. Михаил Константинов като решаването му зависи от още два Х-а: кога ще са изборите (предсрочни или редовни) и колко хора ще се откажат да отидат до урните, отвратени от политическите скандалите и съсипани от личните си икономически беди вследствие на коронакризата. За партиите, социолозите и политолозите в момента е златното време на прегрупиране, интриги, заигравки. И залози.

В център - дясно се позиционираха партиите на Борисов и на Цветанов, вляво - БСП, новата формация на Мая Малова и руският проект на обвинения в шпионаж Николай Малинов. За гласовете на градската десница ще се боят коалицията на провалените политици Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов, новата формация на Петър Москов и най-старата дясна партия СДС. Патриотичния вот ще си делят обединени или не Патриотите и Воля.
Центърът по традиция принадлежи на ДПС, което дава заявка, че ще го разшили. За гласовете на негласуващи, протестиращи, обидени и неразбрани претендира с пълна сила Слави. А социолози вече му се кланят, наричайки го третия цар и давайки му поне 600 000 гласа.
Голямото пренареждане започна с два нови проекта, дали заявка, че имат зад гърба си подкрепата на двете супер сили САЩ и Русия: Цветанов и Малинов. И двата бяха обявени в един и същи ден 19 септември. Случайно или не Инициативният комитет на партията със знаково име "Републиканци за България" се събра на датата, когато през 1903 г. първият американски посланик в България, Джон Б. Джаксън, връчва акредитивните си писма на княз Фердинанд и така се поставя началото на българо-американските дипломатически отношения. За проекта "Малинов" пък стана ясно час, след като руският президент Владимир Путин обяви, че "за първи път в съвременната си история Русия има най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост и най-важното, точност всичко, което е съществувало и съществува днес".
Българи от чужбина, бивши кметове на ГЕРБ, лекари, спортисти и току що завършили у нас и в чужбина младежи ще са ядрото на новата партия на Цветанов. Той ще се опита да събере в "Републиканци за България" всички хора и съсловия, които ГЕРБ разпиля в периферията си и в последните 4 години загуби. Един от центровете на новата партия определено ще е в САЩ и то при най-голямата българска общност в Чикаго. Доказа го присъствието на братята Павел и Румен Вълневи, собственици на най-голямата българска логистична компания AmeriFreight. На тях Цветанов специално благодари за участието. Сред водещите лица ще е още един бизнесмен, който от 30 години живее в Чикаго - Иван Тодоров. Той е сред големите дарители на новата партия, предостави фамилната си къща в центъра на Пловдив за офис на "Републиканци на България". Сред учредителите е европейският и световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев. От 30 години той пък живее в Австралия. Представител е на българската общност в Мелбърн. Бившият спортист в момента развива собствен бизнес в България заедно със семейството си. До Цветан Цветанов застана и оперният певец Георги Пандуров, който от 40 години живее в Германия. Учредители ще са и младежи, току що завършили образованието си зад граница. Цветанов определено иска да покаже, че неговата партия ще бъде гласът на българите в чужбина. Дърпа основния електорат на градската десница, коментираха анализатори. В името на партията пък се разпознава, че тя ще следва политиката на президента Доналд Тръмп.
Бившата шефка на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, която напусна ГЕРБ, ще му е дясна ръка. До нея като опонент на енергийния министър Теменужка Петкова ще се изявява един от големите й критици - инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. За вярата пък ще говори журналистът от БНТ Горан Благоев.
На вътрешния фронт ще действат бившите кметове от ГЕРБ, които не спечелиха изборите, но винаги са били сред най-верните съратници на Цветанов Атанас Камбитов (Благоевград), Огнян Ценков (Видин), Кирил Котев (Сандански), Георги Икономов (Банско). На особена почит в новата партия е Гюнай Исмаил - координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в Шуменска област, който прясно напусна партията на Борисов. Чрез него Цветанов даде заявка, че ще работи усилено в смесените райони.
Докато Бойко Борисов обикаляше Родопите с джипката си и обясняваше как там ГЕРБ е единственият конкурент на ДПС, с привличането на Исмаил Цветанов негласно му опонира, че изобщо не се е отказал отсмесените райони, където по-рано е осигурил победа на Борисов.
А участието в партията основателят на ДСБ с Русе д-р Румен Динев, паказва че Цветанов хвърля ръкавицата на Христо Иванов и Ко.
Още нероден Петко, новата партия събра противоречиви коментари на социолозите и ледено мълчание от ГЕРБ.
Цветанов използва медийната вълна, за да хвърли вината върху изгонването си от партията на Борисов на двама - Георги Харизанов и Томислав Дончев, които искали поста му. Първият му припомни, че причината за раздялата на ГЕРБ с Цветанов е фразата, че никой не може да го накаже, а вторият, както обикновено се изрази, двумислено като каза, че искал издигане не в ГЕРБ, а в небето - единствената му неосъщетвената мечта била да стане пилот.
Публичното мълчание на бившите колеги на Цветанов обаче се оказа само привидно. Часове след като Цветанов с гордост представи екипа си по места, бе принуден да прочете в медиите доста нелицеприятни факти от биографията на човека му в Дупница. Оказа се, че не изповядва евроатлантическите ценности, ами ачик-ачик е свързан с руснаци. И грешка няма как да има, защото я изнесе Антон Тодоров. Отсега може да се предположи, че архиварят на прехода тепърва ще отваря папките за всеки съпартиец на бившия втори в ГЕРБ. А ако му остане време, ще надникне и във файловете на учредителите на другата новоизлюпена партия - тази на обявения в шпионаж Николай Малинов, шеф на "Русофили".
Вместо да търка следствения арест, той влиза тържествено в политическата битка. За да е ясно кой му е гърбът, съобщи плановете си не от София, а от Москва. Руската информационна агенция ТАСС гръмна, че решението е било обсъдено по време на общото събрание на движение "Русофили". На сбирката Малинов е бил преизбран от събралите се 165 души, на нея присъствали представители на различни партии, видни дейци на Българската православна църква и обществени организации.
"Като експерт постоянно говоря за събитията в Москва, как трябва да се развиват отношенията между България и Русия... вероятно това дразни силно някой", казал Малинов и уточнил, че партийно-политическият проект ще бъде реализиран до края на тази година, а новата организация щяла са се постарае да участва в предстоящите парламентарни избори.
Малинов получи обвинение в шпионаж, а неговият близък приятел и човекът, които предложил Румен Радев за президент на среща с Корнелия Нинова - Леонид Решетников, бе обявен за персона нон грата именно покрай шпионския скандал. Съдията, който позволи на Малинов докато е с обвинение да отиде до Москва и да бъде награден лично от Путин, Андон Миталов пък бе първият магистрат у нас обвинен в корупция от САЩ.
Още преди месеци прокуратурата съобщи, че Николай Малинов e бил и връзката на банкера - беглец Цветан Василев с руския олигарх Константин Малофеев. Решетников и Малофеев са ми приятели, гордо потвърди в ефира на бТВ Малинов в сряда сутринта. Той обясни, че не е необходимо Малофеев да финансира новата партия, достатъчно било, че е човек с връзки. А партията на Малинов? Тя се разцепи още преди да е учредена. Едно от топ лицата на движение "Русофили" Светлата Шаренкова се обяви категорично против. Тя заяви, че русофилството е ценност, а не партия. Но това не бе чуто от Малинов. Той заяви, че излиза от "Русофили", а партията му ще се нарича "Възраждане на отечеството". За да е пълна изненадата, стана ясно, че с международната дейност на движението се захваща... Явор Нотев. Новият му пост повдига любопитния въпрос за бъдещето на "Атака" в сърцето и на Кремъл, и на българския избирател. С каквито и ордени да се закичи Малинов, няма как да догони Волен Сидеров, макар и разжалван. Защото Сидеров вече работи ударно по конкурентен на русофила проект - Плавославна България. Богословът, който смени парламента със Столичния общински съвет, и който винаги е афиширал връзките си в Русия, обяви още в края на юни, че прави нова гражданска платформа, която ще стъпи върху защитата на православните ценности и вяра. Есента дойде и се очаква официализирането й. Така Волен смени ролята си на "златния пръст" в пленарната зала с тази на фаталния 13-ти играч на вота. Пренареждането на политическите редици започна. Предстои да видим какво ще донесе.

Имаме и дамско дуо - Манолова и Дончева

Най-устатите и най-импулсивни дами се събират в коалиция за вота. Мая Манолова и Татяна Дончева ще играят заедно за народната любов. Това обяви лидерът "Изправи се.бг" Манолова. До тях страстите ще успокояват създадената от Меглена Кунева партия Движение България на гражданите, отцепилата се от нея "Волт" на Настимир Ананиев и Социалдемократи. Новата коалиция ще къса гласове от БСП, твърдят социолозите.
Това е моделът на нашето обединение - леви и десни, партийни и безпартийни. Изправихме се фронтално срещу Борисов в София, ще го направим и сега, на предстоящите парламентарни избори, каза Манолова.


Всички обичат СДС

Най-старата дясна партия - СДС, се оказа най-желания партньор за вота. От една страна с нея преговаря ГЕРБ, за да получи легитимация като дясна партия. От друга хората на Румен Христов са много ухажвани от Партия КОД (Консервативна обединение на десницата) на Петър Москов. Бившият кадър на ДСБ обяви, че ще направи всичко възможно да се коалира не само със СДС, но и ще търси партньорство с "Обединени патриоти". До дни КОД ще излезе с декларация за основаване на десен консервативен алианс, като ще изпратят покана на НФСБ, ВМРО и СДС.
Бившият здравен министър смята, че в подобна коалиция се крие възможността за възстановяване на смислената десница в страната. Москов ясно се заяви като пряка конкуренция на бившите си партньори от градската десница и участието му на парламентарните избори определено ще отнеме бюлетини от съюза на провалените политици Христо Иванов, Радан Кънев и Атанас Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай