100 000 на полето с 14 лв. надница (ОБЗОР)

100 000 на полето с 14 лв. надница (ОБЗОР) | StandartNews.com

От юни земеделските стопани ще наемат сезонни работници с договори за ден

Между 60 000 и 100 000 работници се очаква да работят напълно легално това лято на полето по прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци. Това ще стане благодарение на новите еднодневни трудови договори, които пуска държавата. Надницата ще е 18 лв. на ден, но след приспадане на осигуровките берачите ще получават около 14 лв. чисти пари.

Всеки земеделски стопанин, който има нужда от сезонни работници, ще може да получи формулярите от Главна инспекция по труда. Преди това той трябва да отиде в НАП, където да плати авансово осигуровките за нужните му работници.
"За целта спешно ще се направят промени в няколко закона, така че от началото на юни да започне наемането на сезонни работници", съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Той представи новата мярка заедно с министъра на земеделието Десислава Танева. "Промяната ще улесни земеделските производители на плодовете и зеленчуците и ще изсветли сектора, защото нито един земеделски производител не желае да работи в сивия сектор", коментира тя.

Освен за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци подневните трудови договори засега се въвеждат и за в сектор "Розобер". В трудовия договор ще е посочено мястото на работа, наименованието на длъжността, размерът на трудовото възнаграждение, началният и крайният час на работа, като работният ден не може да надхвърля 8 часа. Надницата ще се изплаща лично на работника срещу разписка в края на работния ден.

"Времето на подневна заетост няма да се признава за трудов стаж, но ще се признава за осигурителен", посочи Калфин. Сезонните работници ще бъдат осигурявани за пенсия, трудова злополука, ще се плащат и здравни вноски. Най-важното е, че те няма да бъдат лишавани от парични обезщетения за безработица, от енергийно подпомагане и от социални помощи. Това е причината в момента социално слабите и безработните да не желаят да се хващат легално на работа на полето. От работодателите пък няма да се изисква да изпращат уведомления в НАП за подневните договори, нито да връчват длъжностна характеристика и да издават заповед за прекратяване на договорите. Регистрацията ще се води от Инспекцията по труда след издаването на формулярите. Предстои издаване на наредба за реда и условията по получаването, регистрирането и отчитането на новите трудови договори. В рамките на годината всеки ще може да бъде наеман за не повече от 90 дни по тази схема. Целта е тя да се използва само по време на кампаниите за прибиране на реколтата. "По този начин няма да допуснем тази форма на наемане да замени нормалната заетост", заяви Калфин.

Между 30 и 40 млн. лв. допълнително приходи от осигуровки се очаква от изсветляването на сектора. "Това обаче не е единствената ни цел, по-важно е, че се дава възможност работодатели да наемат трайно безработни и така те да поддържат трудови навици", коментира вицепремиерът. Той призова от мярката да се възползват хората в районите с висока безработица.

Майките с гъвкаво работно време

Работно време с променливи граници ще бъде регламентирано в Кодекса на труда. Целта е хората да планират работния си ден, така че да изпълняват и семейните си ангажименти. Работодателят ще има възможност да определя в рамките на няколко часа от деня задължително присъствие за работника. Останалата част от работното време служителят ще планира сам. В края на всяка работна седмица обаче трябва да са на лице 40 изработени часа. "Практиката е широко разпространена в европейските институции, като, разбира се, това може да става със съгласието на работодателя и само там, където производственият процес го позволява", посочи Калфин.

При извънредни обстоятелства работодателят ще може да изисква от работещия да присъства на работното си място и извън посочените задължителни дневни часове. Схемата е много удобна за майки с малки деца, както и работещи, които се грижат за възрастен член от семейството.
В помощ на майките е и друга промяна в Кодекса на труда. Право на 2-годишен отпуск по майчинство се дава за всички деца в семейството, независимо от тяхната поредност. В момента такава продължителност на майчинството има за първо, второ и трето дете. За всяко следващо обаче е година и половина. Затова много от тези майки ползваха 6-месечен неплатен отпуск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай