100 от ръководството на БСП на бунт срещу Нинова

Корнелия Нинова не разпределяла средства от държавната субсидия за структурите

100 от ръководството на БСП на бунт срещу Нинова | StandartNews.com

Сто от членовете на Националния съвет на БСП са подписали искане за свикване на извънреден пленум, съобщава "Труд".

Причината за искането за свикване на висшия ръководен орган, е че трети месец в нарушение на устава не е заседавал, за да приеме ключови позиции на партията.

Освен това, въпреки че е август, БСП още нямала приет бюджет, а председателят Корнелия Нинова не разпределяла средства от държавната субсидия за структурите.

Ето ги пълният текст на искането за свикване на пленум и списъкът на подписалите го членове на НС на БСП:

За спешно свикване на заседание на НС на БСП поради неотложни политически и организационни въпроси пред партията, по които съгласно Устава, единствено НС е упълномощен да взима съответните решения.

България е в дълбока политическа и институционална криза породена от липсата на справедливост. Търпението на гражданите е напълно изчерпано. Правителството загуби доверие да управлява, но според последните изследвания на общественото мнение БСП вместо да разширява влиянието си, тя също бележи сериозен спад. Необходимо е трезво и без излишни емоции да обсъдим изключително тревожната тенденция за значително намаляване на подкрепата към партията. БСП изостава от дневния ред на България – няма позиция по нестихващите протести и не предлага изход от кризата, който да убеди българите, че съществува алтернатива на днешното управление.

Междувременно, все по-често се чуват най-разнородни гласове за промени на Конституцията на страната. Българската социалистическа партия, като носител на каузата за утвърждаването на България като република с парламентарно управление съгласно основния закон на страната е длъжна в най-кратки срокове да излезе със своя позиция и да отхвърли всякакви опити за ревизия на Конституцията.

БСП следва стриктно да спазва и прилага и своя основен закон - Устава, съгласно който между заседанията на Конгреса дейността на партията се ръководи от Националния съвет, Чл. 32 (1). Вече трети месец ръководството на БСП отказва да свика заседание на НС, с тенденция това да продължи до средата на септември т.г. Нещо повече, когато на 12 юли 2020 г. по искане на повече от една трета от членовете на НС, съгласно Чл. 32 (8), бе свикано заседание на НС по остро актуалните теми на политическата обстановка в столицата и страната, за съжаление кворумът на заседанието съзнателно бе провален от страна на ръководството. При така възприетата от ръководството практика на нарушаване и заобикаляне на уставните норми, решения от политически характер се вземат от ИБ.

Обръщаме се към ИБ на НС на БСП с настоятелно искане за насрочване на спешно заседание на НС на БСП, на което да се вземат решения както по остро актуалната политическа обстановка в страната и позициите и действията на партията, така и по дълго отлагани организационни въпроси, като:

Единствено НС на БСП е упълномощен, по изключение, да дава възможност за трети и повече мандати да бъдат избирани председатели на общински организации, в които членуват под 150 членове. Заместник-председателят на НС по организационните въпроси е направил предложение още през м. февруари т.г. за вземане на такова решение от НС по отношение на 60 председатели на общински партийни съвети. Оттогава, на две поредни заседания на НС, ръководството отказва да постави за разглеждане въпроса със статута на тези другари. На практика, това означава, че те заемат своите постове в нарушение на уставните норми и изисквания, както и че техните действия и решения са нелегитимни.

През м. септември т.г. предстоят частични избори за кметове на общини и населени места. Съгласно Уставът на БСП, Чл. 33, т. 14, за участие в местни избори е необходимо НС да вземе решение за утвърждаване на предложените кандидати за кметове, както и решение за формулата, по която кандидатите на партията участват в изборите за кметове на общини и населени места. Без срочно заседание на НС кандидатите на БСП няма да могат да бъдат регистрирани за участие в предстоящите частични избори.

На 6 август т.г. ръководството на БСП обяви, че парламентарната група на "БСП за България" внася необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник (10 август 2020 г.), за да приеме решение, с което задължава правителството на Борисов в седем дневен срок да внесе актуализация на бюджета в парламента, във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата с КОВИД-19. Междувременно, вече осми месец от началото на 2020 г. НС на БСП не е разгледал и взел решение за утвърждаване на структура, щат и бюджет на Националния съвет, така, както изисква Чл. 33, т. 6 от Устава на БСП. Това е особено недопустимо с оглед на извънредните условия за финансирането на партията през първите месеци на текущата година. При липсата на съответно решение на НС възниква пълна неяснота относно превеждането на дължимите субсидии на общинските и районните съвети на БСП.

Във връзка с провеждането за пръв път на пряк избор за председател на БСП, възникват редица въпроси, изискващи решения на НС на партията:

Изрично установяване на точния брой на членовете на БСП с право на глас;

Евентуалното разминаване между броя на имащите право на глас и броя на членовете, избиращи делегати за Конгреса от съответните общински организации, поставя под въпрос както легитимността на резултатите от прекия избор, така и на 50 Конгрес на БСП;

Остава неизяснен и въпросът за необходимите разходи за провеждането на вътрешнопартийния избор за председател на партията.

Обръщаме се към членовете на ИБ на НС на БСП водени от чувство за отговорност и дълбока загриженост за съдбата на партията.

Членове на НС на БСП:

Ана Георгиева Пиринска

Ана Димитрова Ананиева

Анатоли Желязков Стоянов

Ангел Йорданов Вълков

Ангел Петров Найденов

Анна Николаева Славова

Антон Константинов Кутев

Атанас Димитров Телчаров

Атанас Петков Петков

Атанас Стойнов Пъдев

Атанас Тодоров Мерджанов

Божидар Иванов Йотов

Боян Валериев Балев

Валери Мирчев Жаблянов

Ваня Георгиева Маникатева

Ваня Чавдарова Добрева

Васил Миланов Антонов

Велислава Иванова Дърева

Венцислав Велков Василев

Вероника Атанасова Делибалтова

Весела Николаева Лечева

Галин Неделчев Дурев

Ганка Нинова Василева

Георги Александров Чакъров

Георги Василев Георгиев

Георги Владимиров Юруков

Георги Георгиев Пирински

Георги Димитров Тодоров

Георги Тодоров Божинов

Георги Тодоров Гергов

Георги Тончев Кючуков

Георги Ченков Търновалийски

Деница Златкова Златева

Десислава Здравкова Таранова-Андонова

Димитър Бориславов Здравков

Димитър Стоянов Дъбов

Димитър Тодоров Генчев

Димитър Спасов Димитров

Димитър Трифонов Здравков

Димитър Чавдаров Велков

Добрин Ненов Данев

Дора Илиева Янкова

Драгомир Велков Стойнев

Евдокия Славчова Асенова

Елеонора Георгиева Петрова

Емил Димитров Райнов

Емил Страхилов Костадинов

Жельо Иванов Бойчев

Жори Йорданов Алексиев

Захари Михайлов Захариев

Ивайло Валериев Петров

Иван Максимов Пешев

Иван Тодоров Ибришимов

Калинка Иванова Николова

Калоян Драгомиров Паргов

Катерина Георгиева Янчева

Катя Николова Димитрова

Кирил Николаев Добрев

Костадин Стоянов Паскалев

Красимир Христов Янков

Кристина Максимова Сидорова

Лало Георгиев Кирилов

Лъчезар Крумов Костов

Любомир Димитров Паунов

Любомир Чавдаров Любенов

Маргарита Иванова Петкова

Мариана Радева Бояджиева

Марияна Александрова Петрова

Мая Йорданова Шишкова

Милко Петров Багдасаров

Михаил Райков Миков

Момчил Стефанов Неков

Надя Граменова Младенова

Наско Борисов Анастасов

Нели Иванова Николова

Николай Георгиев Григоров

Николай Георгиев Иванов

Петър Василев Мутафчиев

Пламен Спасов Младенов

Пламен Димитров Чернев

Радослав Георгиев Илиевски

Румен Данчев Банков

Румяна Кирилова Стоева (Сидерова)

Светла Маринова Бъчварова-Пиралкова

Светослав Иванов Стефанов

Сергей Дмитриевич Станишев

Силвия Данчева Чорбаджийска-Първановска

Станислав Иванов Владимиров

Станислав Христов Павлов

Стефан Тодоров Стефанов

Стоянка Иванова Балова

Христо Иванов Белоев

Цветелина Върбанова Дамяновска

Цветелина Николаева Дочева

Чавдар Георгиев Георгиев

Юлиян Методиев Гошев

Юрий Леонов Асланов

Явор Бориславов Куюмджиев

Явор Илиев Гечев

Янаки Боянов Стоилов
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай