10-те знака на Борисов

Или ГЕРБ, или луксозния имот, предупреди лидерът своите

10-те знака на Борисов | StandartNews.com
  • Предложи нов обществен договор, обеща път за младите след две години 

Три чудеса направи папа Франциск с историческата си визита у нас. Патентова киселото мляко като българско и папско, спря очакваната градушка на Гергьовденския парад и осигури три дни изборна тишина.

Дали заради политическия таймаут или заради добре премислен план, в партийното примирие изпъкнаха поне 10 знака, които даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Всекидневните му изявления през последната седмица очертават нова картина и за управляващата партия, и за държавата веднага след евроизборите.

- Страшният съд в ГЕРБ идва на 27-ми май. Още преди месец при представяне на евролистата, вицепремиерът Томислав Дончев хвърли залата в размисъл с финала на първото си партийно слово: "И не забравяйте, че след 26-ти май идва 27-ми". От тогава до днес всички ГЕРБери се питат защо това е сакрална дата. И си мислеха, че това ще е ехото от изборния резултат. В "Панорама" Борисов ги опроверга.

- "Ще действам много брутално. Нека минат изборите, за да не ги разстройвам, каза премиерът и даде знак, че ще пренареди основно къщичката си.    

- ГЕРБ е партия на народа. Някъде между редовете на премиерските изказвания стана ясно, че някой е подменил идеологията на формацията и я превърнал от партия на хората в лъскав офис на партийния "елит". Което не е по вкуса на Борисов. Ако има нещо, което той да ненавижда, то това е употребата на държавата за лични цели, патент на червената номенклатура. "Аз съм се родил, живея и ще умра в Банкя, в къщата, която знаят всички. И не съм позволил да се даде един лев там, където аз обитавам", каза Борисов. Затова и гневът му за асансьори и балкони е разбираем. "Виновните ще продават ли апартаментите, ще връщат ли къщите, трябва да се стигне до края", отсече премиерът и даде следващият знак: Или ГЕРБ, или имота.

- Лъжицата катран отравя кацата с мед. За първи път Борисов го изрече за "детето си" Цветан Цветанов и сложи край на всички колебания за бъдещето на втория човек в партията. Присъдата ще бъде произнесена в изборната нощ. "Има един ден в годината – прошка се казва. За нас този ден е 26 май. Ще видим дали нашите избиратели ще ни прощават или ще се подведат по лъжите на другите". Но дори при победа, реабилитацията вече не е възможна. Защото, както конкретизира Борисов "тези, които нанесоха непоправими щети на ГЕРБ, няма да останат в партията, ще се използва само тяхната експертиза". Даде за пример Делян Добрев, но ясно показа, че такава ще е съдбата на всеки, сложил и петънце върху партията. И това не е просто закана, Борисов даде дума на народа: "Мога да гарантирам на българските граждани, че няма да остане ненаказан човек в ГЕРБ. Тези, които са злоупотребили, ще си понесат наказателната отговорност".

- Врагът на ГЕРБ е вътре в къщата му. "Никой отвън не клати ГЕРБ, партията се клати сама. БСП не са ни проблем, проблемът е това, което ние сами си правим в партията", казва Борисов в отговор на всички вътрешнопартийни оправдания, че ГЕРБ е жертва, дори на геополитически заговор. "Външнополитически сме толкова нужни и важни както за Европа, така и за Америка, и за Русия, и за Китай", категоричен е премиерът.

- Мост между "Дондуков" 1 и 2. Напук на беквокалите, които вече не са в парламента, премиерът работи с президента, и то добре. По стратегическите въпроси. Доказатество бе папската визита, която се оказа, че е подготвена съвместно. Само за два дни Борисов и Радев застанаха два пъти един до друг. Нешо повече. Премиерът разкри, че заедно работят и за превръщането на военно-въздушното училище в Долна Митрополия в натовска база за обучение за пилоти. И публично изказа отношението си към Радев:"Аз президента го уважавам, дано и той ме уважава", заяви в интервюто си пред бТВ премиерът, но направи ясно разграничение между държавния глава и политика Румен Радев: "Когато си изпратиш шефа на пресцентъра за водач на листата на БСП, а шефа на кабинета - четвърти там, значи имаш политическо отношение". Но, безспорно, най-запомнящо остана посланието му, че няма да се бори за президент. 

- Първа оценка за съда. Борисов винаги е казвал, че две неща не коментира- божиите и съдебните дела. Наложи му се да наруши и двете. "Щом на папата му намериха кусур, и Господ да слезе, нещо ще измислим", възмути се Борисов по повод заигравките на БСП, че визитата на Светия отец е предизборно мероприятие. "Папата и на малко име ме знае, но ме надценяват, ако смятат, че идването му е предизборно", призна Борисов. Но ако тези негови мисли не изненадват, то новина е, че "в председателя на ВКС нямам доверие, защото се изязява като политическа фигура и прави коментари на политически теми", каза премиерът по повод Лозан Панов.       

- Кърпата е в джоба, няма да я хвърля. Само с едно изречение, премиерът обезмисли предизборния лозунг на БСП:"Гласувайте за нас, защото ако имаме един глас повече от ГЕРБ, Борисов пада от власт". "Няма основание да подавам оставка преди или след европейските избори", защото отсреща няма нищо. Чеверме социалистите се ненавиждат, и ако трябва да правят правителство, ще се изядат", "а ние сме направили много неща, които ще останат и след нас". 

- Предложи нов обществен договор. За първи път Борисов заговори за оттегляне от активната политика. Но не сега, а след края на мандата си. Когато изпълни две големи свои мечти- новият завод на "Фолксваген", който ще изстреля икономиката ни на световно ниво и магистрала "Хемус", която ще заличи социалното неравенство между Северна и Южна България. Е, и шосето до Банкя, но то ще е най-последното. Стана ясно, че изявлението не е нито предизборно, нито емоционално. А премиерът е приел съдбата на българските държавници: "няма нито един, който да е признат приживе, на царете си дори гробовете незнаем", каза премиерът и дори допълни:"не ме е страх, че ще бъда отречен". И не само даде знак, но очерта пътя пред себе си и партията: "Изкарвам си мандата, връщам се в партията ми и ще дам път на младите". Оттук нататък тръгват нови залози-кой ще е наследникът и ще има ли и ГЕРБ почетен председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай