10 следи, които ДПС остави в прехода

ДПС чества 30 години от създаването си

10 следи, които ДПС остави в прехода | StandartNews.com

Днес ДПС навършва 30 години. Юбилей, който е пряко свързан с всичко, което се случи у нас в периода на прехода. Без да е негово огледало. Напротив – двигател на промените, антипод на грешките.

Връщайки се назад, до онзи 4 януари, когато Движението се роди от раните на „възродителния процес”, ще видим, че няма знаково събитие или тенденция в обществено -политическия ни живот, в които да не са участвали ДПС и неговият създател д-р Ахмед Доган.

1.    Старт на демокрацията – Самата идея за демокрация в България е свързана с ДПС и с протестите, които д-р Доган започва да води още от затворническата килия. Принципите за равенство между хората, независимо от етноса, вярата им и политическите им възгледи, са изстрадани в тежкия период на смяна на имената. Затова остават определящи за ДПС и политическия модел у нас.

2.    Уникалният етнически модел на Балканите –  запазването на етническия мир в България и на Балканите се дължи в голяма степен на политиката на Доган. Днес това се признава от всички партии у нас, както и от света. България е пример за толератност и заедност.

3.    Евроатлантическата ориентация на България  - Първият политик, който изказва идеята за членство на България в НАТО и присъединяване към ЕС, е д-р Ахмед Доган. Именно политиката на ДПС за принадлежност на страната ни към евроатлантическите ценности е основната двигателна сила през годините за влизането на България в НАТО и ЕС. Днес ДПС е стожер на тази ориентация като никога не позволява да бъде поставяна под съмнение.

4.    Страгегът на коалиционното управление в България – Д-р Доган първи прозря, че бъдещето на България е в коалиционното управление. Защото нито една партия не е в състояние да управлява сама. Изстрадаха го и СДС, и БСП, а после и Борисов. От времето на тройната коалиция до днес ДПС доказва тази своя теза като все по-ясно подчертава, че е дошло времето, в което без Движението, успешно управление не може да има.

5.    Екоземеделието – на ДПС принадлежи идеята за преформатиране на българското земеделие в еко и най-вече био. В зората на демокрацията всяка партия се тревожеше да не отнеме основния поминък на електората. За ДПС това бе тютюна. Ахмед Доган още преди повече от 20 години визионерски зададе на своите нов икономически курс – вместо с тютюн, нивите да се сеят с културите на бъдещето: подправки, лавандула. Днес страната ни е лидер в износа на лавандулово масло, безспорен господар на пазара на розово масло, утвърждава се в първите позиции по био мед, подправки, био зърно и продукти.

6.    Водата е най-ценната – Истината е, че независимо от хулите, които отнесе Ахмед Доган заради „Цанков камък”, още тогава, преди повече от 10 години, Сокола предупреди, че най-ценната суровина в съвременния свят ще е не петрола, а водата. Още повече, че впоследствие стана ясно, че като част от каскада Горна Арда хидроенергийният възел спира високите води на Арда да не предизвикват наводнения в Турция. Лично Ердоган благодари на България за това.

7.    Инвестиции в младите – Младите, високо образовани експерти са бъдещето на България. Идеологията отново е на д-р Доган. В годините той я превърна в основна политика на Движението – част от мечтата за нов, необременен политически елит, който да работи за България. Безспорен факт е, че днес ДПС разполага с най-много подготвени експерти за управлението на държавата.

8. Патриотизъм, не национализъм – Всичко в името на България. Власт от хората за хората. Това отстоява днес Движението. За 30 години ДПС чу за себе си всичко – от етническа партия, през проект на ДС, до бизнес организация. Но истината е, че постепенно се превърна в най-родолюбивата партия в България, в която всеки етнос има своето място и възможност за развитие. В същото време Доган опази политическата си партия от ислямизиране. И не допуска грам проява на национализъм. Открито упреква сегашната власт, че е вкарала националистите в управлението.

9.    Коректив на властта – За 30 години ДПС се наложи като абсолютен коректив на всяка власт. Депесарският шут стряскаше всяко правителство, което излизаше от вектора на националните интереси – от Филип Димитров, през Иван Костов и Сергей Станишев.

10.  Стратегия за бъдещето – За 30 години д-р Ахмед Доган се утвърди като Стратега на държавата. Днес всеки чака преди президентското слово на Нова година да чуе каква е визията на почетния председател на ДПС в декемврийското му обръщение. Тази година то отново бе визионерско. Постави своеобразна точка на т.нар. преход. И обяви необходимост от рестарт на демократичния модел.

30- годишнината е сериозна политическа възраст, която дава основание на ДПС да инициира дебат за този рестарт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай