Златев с тежки обвинения за кмета на Ботевград /ОБНОВЕНА/

Той е олигарх, прикрива организирана престъпна група за кражба за пари от водата на града, обяви бизнесменът

Златев с тежки обвинения за кмета на Ботевград /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

На територията на община Ботевград действа организирана престъпна група която събира от населението за пари за 9 млн. куб.м.вода при ползвани 2 млн. и присвоява останалите пари. Това обяви бизнесменът Валентин Златев пред бТВ. И допълни: Това става в условията на продължаващо престъпление от 2016 г.

Така председателят на Надзорния съвет на „Лукойл България” отговори на обвиненията на кмета Иван Гавалюгов, че МВЕЦ „Бебреш”, който е собственост на фирма на бащата на Златев – Васил Златев, точи водата от едноименния язовир и оставя Ботевград без вода. Златев показа куп документи, които доказват злоупотреби с водата на града. Според договора с ВиК от 2016 г. Ботевград ползва 2 млн. кум. м. вода, а за 2019 г. хората са платили 9 млн. куб.м., каза Златев. И съобщи, че има образувани две наказателни производства. Златев припомни, че кметът Гавалюгов е бил отстранен от длъжност от ВАС заради конфликт на интереси през 2015 г. Тогава по молба на бизнесмена Иван Гавалюгов кметът Иван Гавалюгов преустановява решението на ВАС за премахване на интернет мрежа в града, обявена за незаконна, обяви Златев. По-късно пък община Ботевград плаща на съдружника на Гавалюгов - собственик на местната телевизия, 25 000 лв., за да отразява дейността на кмета Гавалюгов.  Той е най-крупният бизнесмен в общината, притежава цялата власт и средствата за масова информация. Това е христоматиен пример за олигарх, категоричен бе Валентин Златев. Той каза, че е израснал в Ботевград като винаги е пил вода от чешмата. Какво се случи, че тя изчезна, попита бизнесменът. И направи още разкрития. Държавата одобрява 23 сондажа и 5 водохващания, за водата на Ботевград. След тях обаче не е язовир „Бебреш”. Той е построен пред 1987 г. – за промишлени нужди. Към тези 28 източника има 8 пречиствателни станции. В момента нито едно от тези съоръжения не работи, водата не се пречиства, каза Златев. Кой кога е решил да унищожи 28-те източника на вода и кой кога е разрешил да се ползва питейна вода от яз. „Бебреш”, попита Златев. Той съобщи, че е предал всички документи, които показа на прокуратурата.

МВЕЦ „Бебреш” работи от 2014 г. С него се занимава моят баща, никога не съм влизал в детайли и честно казано не знам колко струва построяването му. Става въпрос за малка електроцентрала, инвестицията едва ли надхвърля милион. Проверяван е много пъти, всичко в него е изрядно, каза още Валентин Златев. В момента ВЕЦ-ът не работи, това е така от 2018 г., категоричен бе той. През 2019 е работил само 14 дни – за профилактика. Бизнесменът обобщи, че дори ако съоръжението работи целогодишно, печалбата от него би била 150 – 200 000 лв. – сума, която не би съборила семейството му. Някой умишлено използва ВЕЦ-а и моето име, за да отклони въпроса от съществения проблем къде е водата на Ботевград, каза Златев. И допълни: Ако не беше уважението към баща ми, отдавна да съм изпратил един булдозер да го срине.

Валентин Златев заяви, че само два пъти се е виждал с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и то на обществени места . Първия път го поздравих за избирането му като кмет, втория път на 50-тия ми рожден ден от уважение поканих кметовете на Ботевград, Етрополе и Правец.

Ще сигнализирам компетентните органи. Става въпрос за кражба от населението на Ботевград. Престъпление в крупни размери. Това става със знанието на кмета Гавалюгов, обобщи Златев. И каза, че всяването на паника от страна на кмета също е престъпление.

Не съм помагал на политици, категоричен бе Валентин Златев. Важно бизнесменът да не е политик и обратното – политикът да не е бизнесмен, допълни той. Златев обяви, че не е имал основание да се вижда и чува с премиера Борисов. Откакто преди години са играли карти, не са се виждали и не са повтаряли играта. Тогава Борисов заяви, че повече няма да играе със Златев, защото лъжел на карти. Златев му отвърна да се научи да играе. Не сме играли повече, той е човек, който не обича да губи, обобщи бизнесменът.

Що се отнася до АЕЦ „Белене” Валентин Златев каза, че е престъпление реакторите в централата да не работят. И прогнозира, че скоро страната ни може да има нужда от ток, както сега има недостиг на вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай