Зимата се връща заедно с прибиращите се от празниците

Постепенно ще завали сняг в цялата страна

Зимата се връща заедно с прибиращите се от празниците | StandartNews.com

Зимата се завръща с пълна сила в България. Това гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Очакванията са промените да започнат да се усещат по места още в следобедните часове днес.

В страната вече нахлува студен въздух и температурите падат. Очаква се и да завали сняг почти в цялата страна, главно в източните и планинските райони.

По високопланинските проходите в комбинация със силния вятър е възможно да се образуват преспи и навявания. В София снежната покривка ще бъде до 5 см, а на Витоша - до 10. Температурите ще паднат значително и минималните ще достигнат минус 2 и минус 3, а максималните - от 3 до 6 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и ветровито, но ще е без валежи. Ще духа умерен, временно и силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 2° и 6°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще духа силен до бурен вятър от северната четвърт. Ще бъде облачно и с валежи от сняг. В комбинация със силния вятър ще има условия за образуване на преспи и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 9°.

На Богоявление - понеделник, ще бъде студено, на места температурите още малко ще се понижат. Превалявания от дъжд и сняг се очакват в източните райони на страната. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и минус 1 градус, за София около минус 7 градуса. Вятърът ще е силен и студен със скорост до 70-80 километра в час

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай