Зима и пандемия - как да ги изкараме

Ето няколко съвета

Зима и пандемия - как да ги изкараме | StandartNews.com

Ясно е, че изминалата година обърка тотално живота ни и ни поднесе неприятни изненади, каквито никой не е очаквал.

Водещи британски експерти по психично здраве обаче твърдят, че има много неща, които можем да правим, за да избегнем подобни състояния. Ето някои от тях, представени от Би Би Си:

Движение

През зимата често не ви се излиза навън за разходка или спорт. Лекарите и експертите обаче са единодушни, че това е чудесен начин да повдигнете настроението си. Умовете и телата ни са неразривно свързани, казва Брандън Стъбс от Кралския колеж в Лондон. Физическата активност задейства освобождаването на ендорфини, хормони на щастието, в кръвта, като по този начин облекчава болката и създава усещане за цялостно удовлетворение и благополучие

Когато игнорираме физическите упражнения, се увеличава риска от тревожност и депресия. Движението помага да се синтезират протеини от групата на невротрофините, свързани с активността на невроните, което е от ключово значение за нормалната функция на мозъка.

Всяка дейност, която води до ускоряване на пулса и дишането, е подходяща, например бързо ходене, градинарство или каране на колело“, добавя ученият.

Положителни мисли

Според професора по психология в Оксфордския университет Дженифър Уайлд едно от най-полезните житейски умения, което трябва да развием, е способността да не зацикляме върху проблемите. Негативните мисли просто трябва да бъдат изхвърлени от главата.

Вместо да мислите колко сте зле, трябва да преминете към намиране на конкретно решение. Така че спрете и се запитайте какво точно можете да направите, за да разрешите този проблем. Никой не казва, че е лесно.

Насочването на мислите в различна посока не е лесно и изисква определени умения. Някои препоръчват физическата активност за „превключване“, но във всички случаи се изисква упоритост, за да усвоите това умение.

Нова цел

„Поставете си нова цел, това наистина може да помогне да преживеете тежък период в живота“, казва невробиологът Дин Барнет. Това може да е овладяване на чужд език или просто да пробвате нова кулинарна рецепта, може да започнете с нещо малко.

Ако съзнателно излезете извън зоната на вашия личен комфорт, това ще позволи да преместите фокуса и да почувствате, че имате контрол върху ситуацията, а не тя контролира вас. При много хора това подобрява психичното здраве.

"Новото винаги е радост, самочувствието ни се повишава всеки път, когато правим нещо ново или придобиваме ново умение. Поведението, ориентирано към целите, е един от основните начини за нашето личностно развитие", казва д-р Барнет.

 Да си поговорим

Пандемията Covid-19 направи общуването с другите хора трудно, а фактът, че сега е зима, студено и се стъмва рано затруднява контактите още повече. За много хора липсата на комуникация се превърна в проблем, а за някои води дори до проблеми с психичното здраве. Затова се опитайте да извлечете максимума от малкото възможности за общуване, които имате.

"Природата не ни е създала да бъдем сами. Ние сме социални същества. Чувстваме се по-добре, когато можем да общуваме", казва професор Емерита Елизабет Кайперс от Кингс Колидж в Лондон. Но е важно не просто да обсъдите проблемите си с някого, а да го направите конструктивно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай