Зико бърза с проекта за водоснабдяване на Пловдив

Проектът "Въча" добива все по-сериозна важност за Пловдив и региона

Зико бърза с проекта за водоснабдяване на Пловдив | StandartNews.com

Пловдивският кмет Здравко Димитров предприема сериозни действия за ускоряването на реализацията на проекта за водоснабдяването на Пловдив от язовир "Въча", съобщиха от общинския пресцентър.

Заради инцидента със замърсяването на река Марица в Хасковско и наложителното спиране на водата на повече от 50 селища наблизо, проектът "Въча" добива все по-сериозна важност за Пловдив и региона.

В връзка с това Здравко Димитров е провел няколко разговора с министър Емил Димитров и зам.-министър Николай Нанков, които са го уверили, че ще съдействат за ускоряването на реализацията на проекта. В момента питейната вода за Пловдив се добива чрез сондиране на кладенци с подпочвени води на 30 метра под земята.

Проектът за водоснабдяването от каскадата "Въча" и осигуряването на чиста питейна вода включва изграждането на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на Първенец. До края на годината трябва да е готово прединвестиционното проучване, което да даде ясна представа за общата стойност на проекта.

През следващата седмица предстои среща на Здравко Димитров със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на която отново ще се дискутира проектът за водоснабдяване на Пловдив от язовир "Въча", се посочва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай