Жълт код за гръмотевични бури

Условията за градушки остават

Жълт код за гръмотевични бури | StandartNews.com

На много места ще има валежи, но още сутринта от северозапад ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и намалява. В Източна и Южна България, където валежите ще са почти през целия ден, ще има гръмотевици. Условията за градушки остават.

Жълт код за опасни метеорологични явления за 14 области в страната обяви НИМХ. В Северозападна България и западната част от Горнотракийската низина предупреждението е за силен вятър, в Централна Северна за значителни валежи и силен вятър, а в Югоизточна  – за значителни валежи.

Температурите ще се понижат леко и в най-топлата част на денонощието ще са между 11 и 16 градуса. В сила е жълт код за потенциално опасно време – в районите с валежи ще паднат до 20-25 литра на квадратен метър дъжд за денонощието, а в районите със силен вятър поривите ще са със скорост до 70-80 км/ч.

В планините вятърът ще е със силни студени пориви. Валежите ще са от сняг по високото, но с нахлуването на по-студен въздух снежната граница ще падне. В рамките на денонощието валежите почти навсякъде ще спрат, най-късно в Родопите. Температурите в сряда следобед – в интервала от минус 2 до плюс 5 градуса.

В четвъртък остава ветровито и прохладно. Валежи – само на изолирани места в Югоизточна България. В петък – облачно и сухо с динамична облачност.  От събота до средата на следващата седмица времето ще остане нестабилно с пролетни валежи, които ще са по-интензивни в понеделник-вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай