Жълт код в 6 области заради свиреп студ

В Северна България температурите ще са опасно ниски

Жълт код в 6 области заради свиреп студ | StandartNews.com

В 6 области на страната новата седмица ще започне с обявен жълт код заради ниски температури. Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе.. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

 Жълтият код означава потенциална опасност. Метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни, тъй като се очакват много ниски температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници. Студът вече взе две жертви в  Пловдив. Единият е клошар и трупът му е бил намерен сутринта в неделя. Втората жертва е жена, която била намерена в гората над Брестник на 1 декември.

Над по-голямата част от страната в понеделник ще бъде предимно слънчево, след обяд над Западна България с разкъсана висока облачност. В западната половина от Дунавската равнина ще се задържи облачно и мъгливо и там дневните температури ще останат отрицателни: минус 4° - минус 2°, а в останалата част от страната - между 4° и 9°, дежурният синоптик Красимир Стоев  НИМХ пред "Фокус".

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, като в сутрешните часове на места ще има намалена видимост. Максимални температури на въздуха ще са от 6° до 9°. Над планините също ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра – около 0°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай