Жестовият език ще се учи от забавачката

Парламентът прие специален закон

Жестовият език ще се учи от забавачката | StandartNews.com

Жестов език ще се изучава в детските градини и училищата. Това решиха окончателно депутатите, приемайки специален законопроект. Неговата цел е глухата общност в България активно да се включи във всички сфери на обществения живот.

Законопроектът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН и основната му цел е признаване на езиковия статут на българския жестов език и зачитането на правото на глухите лица на изразяване, на информация и на своя идентичност чрез езика.

Депутатите дадоха възможност за ранно въздействие и ранна подкрепа чрез българския жестов език. За родителите са определени консултации и възможност за обучения по специфичния език.

Прие се безплатна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите до 120 часа годишно, а студенти с тези увреждания да имат право на 60 часа допълнителни преводачески услуги на семестър.

В закона се разписва задължението до 2 години общините да осигурят административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора, които наброяват близо 120 000 души у нас.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов благодари на вносители и на всички, които са работили по него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай